Categoriearchief: Booreilanden

Doop van “Maersk Explorer” (Co. 944)


Ondanks een periode met tropische temperaturen is er de af­gelopen weken bij IHC Gusto hard gewerkt aan de voltooiing van bouwnummer Co. 944, het booreiland voor Deense opdracht­gevers.

Vrijdagavond 8 augustus werd het eiland versleept naar de Waalhaven. Dit was nodig om de paalsecties te kunnen plaatsen. Op zaterdag werden door de drijvende bok Ir. Snip de palen vanaf het “Staalbouw” terrein opgepakt en verticaal op een ponton geplaatst. Het betrof 3 paalstukken, elk 42 meter lang en 260 ton per stuk. Intussen was bok Ajax bezig onder meer de werkbordessen te plaatsen. Lees verder Doop van “Maersk Explorer” (Co. 944)

Laatst bijgewerkt op: 22 oktober 2021

Toch werd daar iets groots verricht!


In 1973/1974 is er veel te doen geweest rondom deze -in 1974 opgeheven Offshore werf van IHC Holland Offshore divisie -vestiging in lngleside, Texas, USA. lngleside is een kleine plaats in de nabijheid van de stad Corpus Christi (200.000 inw.) in het zuiden van Texas aan de Golf van Mexico.
De omstandigheden waaronder IHC daarmee in het nieuws kwam waren niet van plezierige aard. Veel hoeft daar niet meer over gezegd te worden. Dat wij nog even terugkijken, komt omdat er toch iets groots werd verricht: de bouw van een uiterst mo­dern booreiland voor Petrobras, de Braziliaanse staatsoliemaat­schappij.
Over dit project heeft de redactie een gesprek gehad met Ir. T. P. de Jooden, die van 1 maart 1973 tot 1 januari 1975 directeur was van IHC Holland Marine Corp. Lees verder Toch werd daar iets groots verricht!

Laatst bijgewerkt op: 31 december 2019

Booreiland XA3AP te water*


“Gauw in het water duwen en dan snel verder…….”
Daar kwam het op 31 mei, bij de tewaterlating van het tweede zijponton van het Russische booreiland Chazar – in onze taal Kaspische Zee – op neer.
De doop werd verricht door Mevrouw A. G. Tikhonow, de echtgenote van de handels­vertegenwoordiger der Sovjet Unie in Nederland. Het was duidelijk te zien, dat ze reeds meer met het “bijltje had gehakt”. Vorig jaar februari liet ze namelijk bij Smit Kinderdijk de sleepzuiger Jasienski te water. Bijzonder bedreven wierp ze de traditionele fles champagne in één klap kapot. Lees verder Booreiland XA3AP te water*

Laatst bijgewerkt op: 29 december 2019

Draagpalen aan de lopende band


“Twee-en-dertig maal vijfenzeventig ton, in totaal vierentwintighonderd ton!” Dat is het gewicht van de vier draagpalen van het Russische booreiland, dat begin september klaar móet zijn. Iedere paal is opgebouwd uit 8 secties, eindstukken van ruim elf en een halve meter en tussenstukken van ruim 10 meter lang. Met de bouw van dergelijke paalconstructies is bij de IIe de France reeds een grote ervaring opgedaan. Het zou misschien zelfs niet mogelijk zijn geweest om dit nieuwe eiland in zo’n korte tijd te bouwen, als “de kneepjes van het vak” al niet eerder ge­leerd waren. Waar men aanvankelijk tegenaan had zitten te “hikken” was het ver­vaardigen van de buisstompen, die op de juiste manier, voor het lassen, afgeschuind moesten zijn. Lees verder Draagpalen aan de lopende band

Laatst bijgewerkt op: 27 december 2019

Een bijzondere opdracht


Er is reeds veel gesproken over het “booreiland”, dat we moeten maken en daarom willen we er hier iets meer van vertellen. Het was in april van het vorige jaar, dat we, na een lange studie en veel reken- en teken­werk op onze Projecten-afdeling, door de B.P.M. vereerd werden met een principiële opdracht voor de bouw van een booreiland. Lees verder Een bijzondere opdracht

Laatst bijgewerkt op: 4 december 2019

Op Vijf Poten Naar Dakar* (slot)


PUNTGAAF DE AFRIKAANSE FINISH OVER

Aan boord Zwarte Zee, 16.15 noord, 17.42 west. Zondagmiddag

De sleepreis van 2600 mijl, ingetekend door de familie Lissenberg

MORGENOCHTEND is de boot aan. Vanavond reeds zal de ver in zee uitstekende rots van Kaap Verde zich op het radarscherm beginnen af te tekenen. En dan is het nog maar een kwestie van uren en de Zwarte Zee zal met de Ile de France de Baai van Gorée indraaien.

Op de achtergrond: Dakar, tropisch warm eindpunt van een reis die bijna zes weken geleden begon in de vrieskou van de Hollandse winter. Een reis, die ons gedurende twee-derde van de tijd in de greep liet van een uiterst humeurige Atlantic en die alle tegenslagen heeft gekend, waarmee een sleepreis gepaard kan gaan. Lees verder Op Vijf Poten Naar Dakar* (slot)

Laatst bijgewerkt op: 3 mei 2019

Op Vijf Poten Naar Dakar* (26)


Marcel Gorrias zit sinds zijn 22ste in de olie

AAN BOORD VAN DE ILE DE FRANCE, 20° 41′ NOORD, 18° 00′ WEST, DONDERDAGAVOND

Een sleepreis van 2600 mijl.

MONSIEUR MARCEL GORRIAS heeft na negen jaar de Sahara de rug toegekeerd. Hij heeft de verzengende hitte van de woestijn geruild voor de betrekkelijke koelte van een booreiland en is nu „le chef” van de technische ploeg op de Ile de France. Afgezien van een retourtje Calais-Dover was hij nooit eerder op zee geweest, maar desondanks heeft hij zich deze reis, zelfs in het heetst van de strijd, niet laten imponeren door het machtsvertoon van de Atlantische Oceaan. Lees verder Op Vijf Poten Naar Dakar* (26)

Laatst bijgewerkt op: 1 mei 2019