Categoriearchief: Booreilanden

Op Vijf Poten Naar Dakar* (13)


WIND EN ZEE DREVEN ONS TERUG

Olieman Toon kent de walvisvaart

A/B ZWARTE ZEE. 41° 10′ NOORD, 16° 10′ WEST, VRIJDAGMIDDAG

Een sleepreis van 2600 mijl.

,Het is een bloedig bedrijf. Ze zouden er eens van de dierenbescherming achteraan moeten kunnen. Ik heb het meegemaakt, dat er vijf harpoenen in zaten en dat ie nog wegzwom’. Het is al jaren geleden, maar Toon Roozeboom uit Vlaardingen, nestor van de bemanning en olieman op de Zwarte Zee, kan zich er nóg over opwinden.

TEGENWIND TE STERK
Hij staat in de machinekamer tussen de twee machtige „karren” en praat over zijn ervaringen in de walvisvaart. Ik ben de smalle trapjes afgedaald. omdat het aan dek nog steeds huilen is. Voor het eerst sinds ons vertrek heeft kapitein Poot zelfs bakzeil moeten halen en we sukkelen langzaam in noordwestelijke richting. De stormachtige tegenwind is de Zwarte Zee in de loop van de ochtend te machtig geworden. Lees verder Op Vijf Poten Naar Dakar* (13)

Laatst bijgewerkt op: 26 april 2019

Op Vijf Poten Naar Dakar* (11)


Cor v. Beelen: net of je ten anker ligt

A/B ZWARTE ZEE, 42° 41′ NOORD, 16° 15′ WEST WOENSDAGMORGEN

Een sleepreis van 2600 mijl.

„Je bent een soort stierenvechter als je in zwaar weer met die draad bezig bent en je moet het leren van de opdoffers die je krijgt. Ja, ik heb meer dan eens in de goot gelegen, en dat was dan echt niet van de drank”. De bootsman van de Zwarte Zee is aan het woord, Cor van Beelen (37) uit Katwijk aan Zee. Hij is de voortreffelijke aanvoerder van de matrozen; een ploeg van louter jonge, felle kerels, die als voornaamste opdracht hebben de sleepdraad in puike conditie te houden. De tros is het alom aanvaarde troetelkind van „de boots” en zijn mannen. Alleen, de omstandigheden waaronder aan de tros moet worden gewerkt, vallen niet altijd mee. Lees verder Op Vijf Poten Naar Dakar* (11)

Laatst bijgewerkt op: 26 april 2019

Op Vijf Poten naar Dakar* (7)


De tweede stuur: Ik ben een vrijbuiter
AAN BOORD ZWARTE ZEE, 46° – 59′ N., 11°57′ W., VRIJDAGMIDDAG

Een sleepreis van 2600 mijl.

Als een reusachtig luxe jacht, dat scherp voor de wind zeilt, hangt de Zwarte Zee op haar stuurboordzijde. Te loevert blijven de zeeën komen. Kolossale waterbergen, die onze sleepboot dreigen te verpletteren, torenen hoog boven ons uit. Zij stormen op ons aan door razendsnelle, schuimbekkende mammoeten. Steeds weer kruipt de Zwarte Zee tegen elke berg op, of die nu van voren, van achteren of van opzij op ons afraast. Gemakkelijk glijdt het schip aan de andere kant dan weer omlaag. Lees verder Op Vijf Poten naar Dakar* (7)

Laatst bijgewerkt op: 16 april 2019

Op vijf poten naar Dakar* (6)


DE FURIE VAN BISCAJE

“We waaien de oceaan in”

A/B ZWARTE ZEE, 47′ 27′ NOORD, 10° 40′ WEST, DONDERDAGMIDDAG

Een sleepreis van 2600 mijl.

De furie van de Biscaje is voor ons opengegaan. Met een gekmakende eentonigheid komen ze sinds gisteravond op ons aan: complete flatgebouwen van zeeën. De Zwarte Zee rolt nu al dagen lang, maar de laatste 24 uur zo erg, dat ik me in een karnton waan, die doorlopend ronddraait en die bovendien met grote regelmaat vele meters wordt opgetild om even later in het volgende golfdal te worden gesmakt. Lees verder Op vijf poten naar Dakar* (6)

Laatst bijgewerkt op: 13 april 2019

Op Vijf Poten Naar Dakar* (5)


TERWIJL HET SPOOKT IN DE GOLF VAN BISCAJE

Het verhaal van de kapitein …

A/B ZWARTE ZEE, 47° 50′ NOORD, 08° 27′ WEST, WOENSDAGMIDDAG


Een sleepreis van 2600 mijl.

Als de wind een voet vrij van het water blijft, zou het allemaal best meevallen”. Dit is een van de stereotype grappen van kapitein Poot. Zijn woorden zijn nog niet koud of een kanjer van een golf rolt de Zwarte Zee op haar zijde. Zover het oog reikt, is het oppervlak één kolossale turbulente beweging. De hoge zee komt iets achteraan dwars op ons af, zodat het schip zeer heftig slingert. De masten maakten af en toe een hoek van zestig graden met de horizon, in plaats van de gebruikelijke negentig graden. Het is zonder meer duidelijk, dat in dit opzicht niet met de verlangens van kapitein Poot rekening wordt gehouden. Lees verder Op Vijf Poten Naar Dakar* (5)

Laatst bijgewerkt op: 13 april 2019

Op Vijf Poten Naar Dakar* (4)


HULP BIEDEN AAN ZINKENDE TRAWLER WAS NIET MOGELIJK

DE ZEE EEN CHAOS

A/B ZWARTE ZEE, 48° 37′ NOORD, 06′ 31′ WEST, DINSDAGMIDDAG


Een sleepreis van 2600 mijl.

De zee is een chaos geworden. Terwijl wij sinds de afgelopen nacht te kampen hebben met golven van een meter of vijf, die met grote snelheid uit de oceaan op ons afrennen produceert een noordoosten-wind steeds hogere golven, die daar schuin tegenin lopen. Het resultaat is dat de Zwarte Zee als een dolleman heen en weer wordt geslingerd in een poel van vuilgroen water. Lees verder Op Vijf Poten Naar Dakar* (4)

Laatst bijgewerkt op: 13 april 2019

Op vijf poten naar Dakar* (3)


Naweeën van depressie…

DE ZEE BEGINT HET GEVECHT

A/B ZWARTE ZEE, 49° 05′ NOORD, 04° 52′ WEST, MAANDAGMIDDAG.


Een sleepreis van 2600 mijl.

Het is afgelopen met het mooie weer. De depressie mag dan naar het noorden getrokken zijn, sinds vannacht zijn de naweeën ervan op een vrij onaan-gename manier merkbaar geworden. Er loopt nu een zware deining en de Zwarte Zee stampt en slingert van jewelste. Het water bruist, opgezwiept door een stevig windje, over het achterdek heen. Ver weg naar achteren worstelt de Ile de France serieuzer dan ooit en in een waaier van ziedend schuim om los te komen uit de ijzeren greep van de tros. Lees verder Op vijf poten naar Dakar* (3)

Laatst bijgewerkt op: 13 april 2019