Categorie archieven: Achtergronden

Een reis om de oude Wereldzee (1)


Het is al meer dan een jaar (1953) geleden, dat de heer A. Smulders (Werf­ Gusto) met een vriend, de heer T. Groen, per sportvliegtuig een reis rond de Middellandse Zee maakte. Een zakenreis met een zeer sportieve inslag. De heer Groen heeft destijds het dagboek van deze reis en een serie artikelen in het Algemeen Dagblad gepubliceerd. Het geheel is een vermakelijk verhaal geworden en met toestemming van de schrijver nemen wij enkele gedeelten van dit dagboek hier over.

De reis begon op 3 October 1953 op het Vliegveld Ypenburg en eindigde op dezelfde plaats op 9 November 1953. Châlons sur Saone was het doel van de eerste dag, maar het werd niet gehaald. De dag besloot met een landing te Auxerre. Lees verder Een reis om de oude Wereldzee (1)

Brug in Schiedam


Deze tekst en foto vonden we in de Schiedamsche Courant van 8 maart 1951. Weer de bouw van een brug in Schiedam, die niet in de bouwlijsten voorkomt, evenals de ‘Kippenbrug’ in Schiedam.

Klik op de foto voor een vergroting. (foto 1)

De tekst luidde:
“Onmisbaar voor de ontsluiting van het industrieterrein ten Westen van de Schie is de brug over dit water. Gisteren is door een drijvende bok de bij Gusto gebouwde staander van de basculebrug geplaatst. Men ziet op de voorgrond reeds het vaste deel van de brug met de trottoirs. De doorvaartbreedte bedraagt 7.90 meter. Op deze staander zal de bascule geplaatst worden op de twee aspunten welke men op de foto in de top kan zien”.

 

 

bron: Schiedamsche Courant 8 maart 1951
Lees verder Brug in Schiedam

Wilton Fijenoord


De argeloze wandelaar, die een ommetje maakt richting Dok 8 van de vroegere werf Wilton Feijenoord in Schiedam, zal zich wellicht enigszins verbazen en achter het oor krabben. Een vlag van WF? Ja inderdaad een vlaggenstok met een wimpel van WF in top, die trots in de wind heen en weer beweegt vlak bij het oude werfterrein, dat nu eigendom is van Damen Shipyards.

De mast is geplaatst op initiatief van Adrie van Beek, WF-beer in hart en nieren en sedert jaren, verzamelaar en beheerder van een verzameling WF-materialen van een enorme omvang, die een museum zouden kunnen vullen. We kunnen daar elke dag over lezen op de Facebookpagina van de collega’s van Wilton Fijenoord. Deze pagina wordt onderhouden door Sjaak van Minnen, Ben Dijkstra en Adrie van Beek. Lees verder Wilton Fijenoord

G. V. J. Gerosa (20-01-1888 / 06-05-1954)


Op 1 augustus 1925 trad de heer G.V.J. Gerosa (20-01-1888 te Parijs) in dienst van Werf Gusto. Gerosa was van geboorte Italiaan, maar liet zich in 1916 naturaliseren tot Duitser. Hij werd aangenomen als adjunct-chef de Bureau van het Technisch Bureau van Werf Gusto. Na gebleken geschiktheid zou hij de Hoofdingenieur opvolgen. Dat was de heer Vuyk die, dat was bekend, in 1928 met pensioen zou gaan. Het gaf Gerosa de tijd om zich in drie jaar tijd te bewijzen als scheepsbouwkundig ingenieur, zodat hij zijn toekomstige zware functie als Hoofdingenieur aankon. Lees verder G. V. J. Gerosa (20-01-1888 / 06-05-1954)

Werf “De Maas” (Intermaas) Slikkerveer


Na de ingebruikname door A.F. Smulders van de nieuwe werf Gusto in Schiedam werd o.a. de oude werf van A.F. Smulders, destijds in 1894 aangekocht onder de naam ‘De Industrie’ te koop gezet. Na een lange periode werd rond 1916/1917 de werf inclusief opstallen verkocht aan een nieuwe eigenaar.  Op 16 november 1916 vermeldde de Nederlandsche Staatscourant de inschrijving onder no. 1379 van N.V. Scheepswerf ‘De Maas’ te Slikkerveer. Het geplaatste aandelenkapitaal bedroeg 500 duizend gulden, uitgegeven in aandelen van 500 gulden.  Het bestuur van N.V. De Maas bestond uit de heren: R. Schelling, W. Prins en J.C.A. Ribbens.

Het (vermoedelijk) eerste schip werd in 1917 op stapel gezet.  Het was een schoener, gedoopt als ‘Carlito’. Op 6 januari 1918 werd het eerste vrachtschip te water gelaten. Het was de ‘Slikkerveer’ welke gebouwd werd in opdracht van de Rotterdamse Algemeene Scheepvaart Mij*. Lees verder Werf “De Maas” (Intermaas) Slikkerveer

Maxime Laubeuf (1864-1939)


M. Laubeuf 1864-1939

De heer Laubeuf, de hoofdingenieur van den scheepsbouw bij de Fransche marine, de ontwerper van de Fransche onderzee-sche booten, heeft zijn ontslag genomen. Hij zal overgaan naar de particuliere nijverheid. De heer Laubeuf was voornemens een werf op te richten aan de monding van een der Fransche rivieren, maar thans melden de Fransche bladen, dat hij zijn keuze voor de oprichting van een werf zou vestigen op Rotterdam. De heer Laubeuf bevindt zich op het oogenblik in Zweden, waar hij met de regeering over den aanbouw van onderzeesche booten onderhandelt. Lees verder Maxime Laubeuf (1864-1939)

History Group GustoMSC


Toen in juli 1978 Werf Gusto werd gesloten, werd de productie gestaakt. De Engineering, de groep die verantwoordelijk was voor het ontwikkel, reken- en tekenwerk voor de vele offshore projecten, werd ondergebracht bij RSV. Dat was echter van korte duur, daar IHC er alles aan deed, de parel aan haar kroon Gusto Engineering weer terug te krijgen. Dat is uiteindelijk ook gebeurd onder de naam IHC Caland met kantoor aan de ‘s-Gravelandseweg in Schiedam. De grote drijvende kracht daarachter was een oud-directeur van IHC Gusto BV, J.D. Bax. Lees verder History Group GustoMSC