Categoriearchief: Achtergronden

‘Victor Gerosa’? ‘Zegt me helemaal niets’: aldus Jac. J. Baart!


Op 14 juli 2022 werd de Stichting Erfgoed Werf Gusto op de hoogte gesteld van een door de heer Jac. J. Baart aangeboden artikel aan een kwartaalblad voor publicatie met de titel: ‘Kraan met besmet verleden naar Schiedam.’ Het artikel is gebaseerd op een oud krantenartikel (Digitale krant Waterweg Actueel) uit februari 2020. Deze tekst werd in 2020 al eens toegestuurd aan de K. Heeringa Stichting te Schiedam, als aanvulling op zijn in het Historisch Jaarboek Schiedam 2019 geplaatste artikel (Zakelijk bekeken – De boten van de Gusto) over bepaalde aspecten van Werf Gusto in de Tweede Wereldoorlog.

De strekking van het artikel in de digitale krant (Waterweg Actueel) van februari 2020 was dat de Stichting Erfgoed Werf Gusto pogingen ondernam om een oude drijvende kraan met het bouwnummer 787 uit 1941 na de door de eigenaar (de Admiraliteitswerf in Sint-Petersburg) toen nog niet ingeplande oplegging terug te halen naar Schiedam. Vanaf maart 2020 kregen we te maken met Coronamaatregelen, zoals intelligente lockdown en reisbeperkingen. De e-mails die we aan de Russische scheepswerf toestuurden bleven onbeantwoord. Onze tussenpersoon* ter plaatse bleek niet in staat dit stilzwijgen te doorbreken. De toenemende spanning tussen Nederland en Rusland over de nasleep van de uit de lucht geschoten Boeing 777 met vluchtnummer MH 17 deed de Stichting Erfgoed Werf Gusto inzien dat de kansen miniem waren. De Stichting Erfgoed Werf Gusto besloot er niet meer actief aan te werken en haalde de website, die specifiek over die kraan ging offline. We schrijven dan begin 2021.

*Naam bekend bij de redactie, maar om reden van toegezegde privacy niet genoemd.
De 787 is zeer waarschijnlijk ontwikkeld door G.V.J. Gerosa, de NSDAP’er in dienst van Werf Gusto sinds 1925, vanaf 1928 als Hoofdingenieur en vanaf 1942 ook in dienst van de Duitse bezetter als Aussenstellenleiter. Dit laatste wekte niet Baart’s gramschap op om in de pen te klimmen, want Gerosa kende hij niet heeft hij ons laten weten in een e-mail, zoals verderop zal blijken, maar het ging om het jaartal 1941!
Lees verder ‘Victor Gerosa’? ‘Zegt me helemaal niets’: aldus Jac. J. Baart!

Laatst bijgewerkt op: 10 februari 2023

Bijdrage Gusto aan E 55 (Energiehal R’dam)


Van 18 Mei tot 3 September 1955 zal in Rotterdam, een van de steden, die door het oorlogsgeweld het zwaarst getroffen werden, een nationale manifestatie van Nederlands energie worden gehouden, genaamd E 55. Geen tentoonstelling in de gewone zin van het woord, maar een manifesta­tie van de ENERGIE, die gedurende de afgelopen tien jaren in Nederland is ontplooid. De E 55 beoogt aan het Nederlandse volk en aan het buitenland te laten zien, wat er in de laatste jaren in ons land tot stand is gebracht, met als achtergrond de moderne wetenschap en het wetenschappelijk onderzoek. Lees verder Bijdrage Gusto aan E 55 (Energiehal R’dam)

Laatst bijgewerkt op: 22 november 2019

Hoog water bij Gusto


Een scheepswerf bouwt men nu eenmaal niet midden op de heide; dat staat vast. Een scheepswerf ligt aan het water, Het water, dat door de eeuwen heen een vriend en een vijand van de bevolking is geweest. Een vriend, omdat het ons volk in staat stelde door scheepvaart en handel een invloed­rijke natie te worden. Een vijand, omdat het steeds weer het laaggelegen, door dijken beschermde land bedreigde.
Februari 1953! Hoe vers ligt ons de alles overrompelende aanval. die het water toen op ons land deed, nog in het geheugen! We schrijven nu December 1954: de weerberichten worden slecht. Noordwesten wind, harde Noordwesten wind, storm uit het Noordwesten, harde storm uit het Noordwesten.
Wanneer de werkers van de Werf Gusto in Schiedam naar de Maas kij­ken, zien ze, dat het water een hoge stand heeft. Zal het nog hoger komen? Lees verder Hoog water bij Gusto

Laatst bijgewerkt op: 22 januari 2023

Een reis om de oude Wereldzee (1)


Het is al meer dan een jaar (1953) geleden, dat de heer A. Smulders (Werf­ Gusto) met een vriend, de heer T. Groen, per sportvliegtuig een reis rond de Middellandse Zee maakte. Een zakenreis met een zeer sportieve inslag. De heer Groen heeft destijds het dagboek van deze reis en een serie artikelen in het Algemeen Dagblad gepubliceerd. Het geheel is een vermakelijk verhaal geworden en met toestemming van de schrijver nemen wij enkele gedeelten van dit dagboek hier over.

De reis begon op 3 October 1953 op het Vliegveld Ypenburg en eindigde op dezelfde plaats op 9 November 1953. Châlons sur Saone was het doel van de eerste dag, maar het werd niet gehaald. De dag besloot met een landing te Auxerre. Lees verder Een reis om de oude Wereldzee (1)

Laatst bijgewerkt op: 8 november 2019

Brug in Schiedam


Deze tekst en foto vonden we in de Schiedamsche Courant van 8 maart 1951. Weer de bouw van een brug in Schiedam, die niet in de bouwlijsten voorkomt, evenals de ‘Kippenbrug’ in Schiedam.

Klik op de foto voor een vergroting. (foto 1)

De tekst luidde:
“Onmisbaar voor de ontsluiting van het industrieterrein ten Westen van de Schie is de brug over dit water. Gisteren is door een drijvende bok de bij Gusto gebouwde staander van de basculebrug geplaatst. Men ziet op de voorgrond reeds het vaste deel van de brug met de trottoirs. De doorvaartbreedte bedraagt 7.90 meter. Op deze staander zal de bascule geplaatst worden op de twee aspunten welke men op de foto in de top kan zien”.

 

 

bron: Schiedamsche Courant 8 maart 1951
Lees verder Brug in Schiedam

Laatst bijgewerkt op: 26 oktober 2019

Wilton Fijenoord


De argeloze wandelaar, die een ommetje maakt richting Dok 8 van de vroegere werf Wilton Feijenoord in Schiedam, zal zich wellicht enigszins verbazen en achter het oor krabben. Een vlag van WF? Ja inderdaad een vlaggenstok met een wimpel van WF in top, die trots in de wind heen en weer beweegt vlak bij het oude werfterrein, dat nu eigendom is van Damen Shipyards.

De mast is geplaatst op initiatief van Adrie van Beek, WF-beer in hart en nieren en sedert jaren, verzamelaar en beheerder van een verzameling WF-materialen van een enorme omvang, die een museum zouden kunnen vullen. We kunnen daar elke dag over lezen op de Facebookpagina van de collega’s van Wilton Fijenoord. Deze pagina wordt onderhouden door Sjaak van Minnen, Ben Dijkstra en Adrie van Beek. Lees verder Wilton Fijenoord

Laatst bijgewerkt op: 14 oktober 2019

G. V. J. Gerosa (20-01-1888 / 06-05-1954)

Foto uit 1919, deze had Gerosa ingestuurd bij zijn sollicitatie bij scheepswerf J. & A. van der Schuyt’s Scheepswerf en Machinefabriek in Papendrecht (1919-1924)


Op 1 augustus 1925 trad de heer G.V.J. Gerosa (20-01-1888 te Parijs) in dienst van Werf Gusto. Gerosa was van geboorte Italiaan, maar liet zich in 1916 naturaliseren tot Duitser. Hij werd aangenomen als adjunct-chef de Bureau van het Technisch Bureau van Werf Gusto. Na gebleken geschiktheid zou hij de Hoofdingenieur opvolgen. Dat was de heer Vuyk die, dat was bekend, in 1928 met pensioen zou gaan. Het gaf Gerosa de tijd om zich in drie jaar tijd te bewijzen als scheepsbouwkundig ingenieur, zodat hij zijn toekomstige zware functie als Hoofdingenieur aankon. Lees verder G. V. J. Gerosa (20-01-1888 / 06-05-1954)

Laatst bijgewerkt op: 27 mei 2020