Douwe Aukes Klasse (Bnr: 528 en 529)

Leestijd: 2 minuten
Hr. Ms. Douwe Aukes.
Foto: Nederlands Instituut voor Militaire Historie -Fotograaf: Onbekend.

De Douwe Aukes Klasse was een Nederlandse klasse van mijnenleggers die twee schepen omvatte. Beide schepen zijn gebouwd door de Schiedamse scheepswerf Gusto en waren bedoeld om dienst te doen in de Nederlandse wateren. De bouw van de schepen begon in 1919 en was in 1922 afgerond. Beide schepen waren nog in dienst tijdens de Duitse aanval op Nederland in 1940. Beide schepen wisten uit te wijken naar het Verenigd Koninkrijk, de Douwe Aukes op 14 mei en de Van Meerlant op 18 mei 1940. De Van Meerlant ging in 1942 in Britse dienst verloren door een mijnexplosie.

Technische kenmerken

De schepen van de Douwe Aukes Klasse hadden de volgende afmetingen: 55,0 x 8,7 x 3,2 meter. De schepen met een waterverplaatsing van 687 ton werden aangedreven door twee Yarrow stoomketels. Als brandstof voor de stoomketels kon 115 ton steenkool worden meegenomen. De stoomketels zorgde ervoor dat de schepen een maximale snelheid hadden van 13 knopen. Om de schepen in bedrijf te houden was een bemanning nodig van 60 koppen.

Hr. Ms. Van Meerlant.
Foto: Nederlands Instituut voor Militaire Historie – Fotograaf: Onbekend.

Bewapening

De standaardbewapening van de schepen van de Douwe Aukes Klasse waren drie 7,5 cm kanonnen, twee 12,7 mm mitrailleurs en één 6,4 mm mitrailleur. Wat vergelijkbaar was met de bewapening van de mijnenlegger Medusa van de Hydra Klasse. Daarnaast konden de schepen van de Douwe Aukes Klasse 87 zeemijnen meenemen.

Schepen

bron: Go2War2.nl


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2019

Laatst bijgewerkt op: 12 september 2023

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf