Betonmolens

Leestijd: 1 minuut
In de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw werden er door Werf Gusto een flink aantal betonmolens gebouwd met diverse afmetingen. Het hoe en waarom zijn tot op heden niet bekend. Waarschijnlijk ingegeven door de crisis in de scheepsbouw- en baggerindustrie werd naar alternatieven gezocht door de werf. Ze vonden gretig aftrek getuige het grote aantal advertenties voor deze ‘bijverdienste’.
 
Even plotseling als de werf er mee begonnen was, was zij er ook weer mee gestopt. Op de bouwlijsten zijn deze betonmolens niet terug te vinden. De molens werden aangeboden in diverse uitvoeringen met verschillende inhoud en aandrijving.
 
Ze werden voor zover na te gaan is geleverd in 280, 500, 750, 1500 en 1750 liter uitvoeringen. De klant kon kiezen uit elektrisch aangedreven betonmolens of aangedreven via een Bernhard W14 benzinemotor.
 
De betonmolens werden gefabriceerd in Schiedam en waarschijnlijk alle verkocht aan de tussenhandel – prijzen zijn niet bekend -, zoals bijvoorbeeld aan het Verkoopkantoor Zeehoven & Co N.Z. aan de Walenburgerweg te Rotterdam.
 

Dat de molens van uitstekende kwaliteit waren/zijn moge wellicht blijken uit bijgaande tekst, die wij vonden in het blad ‘De Ingenieur’ van 6 december 1940. Daarin beschrijft de heer ir. A. Eggink in de bijlage een verhandeling getiteld: “Betonstorten en bemaling bij den bouw van de nieuwen spuisluis te IJmuiden”. Hij schreef: “De specie werd bereid in twee betonmolens, fabricaat Gusto Schiedam, elk aangedreven door een elektromotor van 30 PK en elk in staat de specie, benodigd voor 1 m³ beton te mengen (inhoud 1750 L). Het vervoer naar de stortplaats geschiedde door een bij iedere betonmolen opgestelde kabelbaan met hefvermogen van 3 ton en een overspanning van 175 meter (in totaal dus twee banen)”.Alle foto’s: Digitale Collectie St. Erfgoed Werf Gusto – Fotografie: Onbekend.

Laatst bijgewerkt op: 20 september 2023

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf