J.J.F.M. Smulders (Frans) (1900-1937)

Leestijd: 2 minuten

SMULDERS: JOSEPHUS JOHANNES FRANCISCUS MARIA (FRANS) (Den Bosch 18 januari 1871 – Den Haag I5 april 1937). OUDERS: Augustinus Franciscus Smulders (1831-1908), Machinefabrikant en Catharina Maria Westerlaken (1837-1919). WOONPLAATSEN: Den Bosch, Berlicum, Utrecht, Rotterdam, Den Haag. GEHUWD MET: Emilia Emanuela Anna Maria Louise Reichlin von Schwyz (1885-I972, in 1905. KINDEREN: vier zoons en drie dochters. ONDERNEMINGEN: A.F. Smulders, Gusto

Nadat vader Smulders met succes fabrieken had gesticht of aangekocht in ‘s-Hertogenbosch, Utrecht, Slikkerveer en Grâce-Berleur in België werd begin 1905 een geheel nieuwe fabriek geopend in Schiedam, de scheepswerf en machinefabriek Werf Gusto v/h A.F. Smulders Engineers and Shipbuilders. Deze nieuwe fabriek stond onder leiding van de Henri en Frans Smulders. De nieuwe vestiging werd in juni 1905 geopend en op 11 december daaropvolgend liep het eerste vaartuig van stapel.

Frans werd al op jonge leeftijd opgeleid om betrokken te raken bij het enorme industriële imperium van zijn vader. Hij werd naar de Technische Universiteit in Mitweida (Duitsland) en naar Glasgow (VK) gestuurd. Hier deed hij een B.Sc. in de scheepsbouw. Hierdoor kon hij lid worden van het “Royal Institute of Naval Architects” (VK), waarvan hij op latere leeftijd honorary fellow zou worden.
Frans begon te werken op de werf van zijn vader in Slikkerveer (nabij Rotterdam). Toen in 1905 in Schiedam de “Werf Gusto” werd opgericht, werd hij samen met zijn oudere broer Henri directeur en mede-eigenaar. De nieuwe werf floreerde enorm, een feit dat Frans tot een zeer rijk man maakte. En met de uitbreiding van de Werf Gusto verwierf Frans Smulders veel aanzien en de naam van een industriële magnaat.

F. Smulders in 1912

Maatschappelijk stond hij in hoog aanzien en was hij lid van vele vooraanstaande clubs en verenigingen zowel in Rotterdam als in Den Haag. Hij kreeg belangrijke onderscheidingen, waarvan het Legioen van Eer (Frankrijk) en het Russische Rode Kruis (gegeven door de tsaristische regering in ballingschap) het vermelden waard zijn. De economische depressie in de jaren dertig trof echter niet alleen Werf Gusto maar ook Frans Smulders. De economische opleving begon in 1936, maar Frans Smulders, door zijn vroege dood in 1937, heeft het niet meer meegemaakt.

Hij woonde op het adres Carnegielaan 5 te Den Haag, een villa met de naam Beekhage, en werd begraven op de Rooms-Katholieke begraafplaats aan de Kerkhoflaan in Den Haag. Zijn vrouw overleefde hem.

De katholieke Smulders was Officier in de Orde van Oranje-Nassau, ridder in het legioen van eer en ridder in de Orde van Leopold II.

bron: caveman-digital.com


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2021

 

Laatst bijgewerkt op: 22 september 2021

Scheepsbouwmuseum