‘Victor Gerosa’? ‘Zegt me helemaal niets’: aldus Jac. J. Baart!Han Mommaas overleden.Gusto Staalbouw PEN-centrale Velsen-Noord 1952Henri Smulders op Olympische Spelen 1900100ste Geboortejaar G. van der Gaag (1922)

G.S.S. “Goede Sport Staalt”

Op de foto: links Jan van Eijk voormalig speler van G.S.S. 3
tijdens de expositie: “Wij Waren de Gusto”

foto: deschiedammeronline / fotograaf: Onbekend


Sportvereeniging “Gusto”.
Door technisch en administratief personeel van de Werf Gusto is de „Sportvereeniging Gusto” opgericht, die met 2 elftallen zal uitkomen in de Zaterdagmiddag competitie van den R.V.B*. Reeds zijn ruim 40 leden toegetreden. Als secretaris fungeert de heer M.  van Iperen.

bron:  Schiedamsche Courant, 16/07/1938; p. 2/8

G.S.S. (Goede Sport Staalt)
Is een voormalige voetbalclub uit Schiedam. De in 1938 onder de naam “Gusto” opgerichte club nam deze naam aan in 1947. G.S.S. (Goede Sport Staalt), voetbalclub die in 1938 onder de naam “Gusto Sportvereniging” werd opgericht door de heren F. van Putten, J.J. de Ruiter en H. van der Wal. In 1940 bij het uitbreken van de oorlog werd de vereniging ontbonden en in 1945 weer opgericht. De naam werd in 1947 veranderd in G.S.S. op voorstel van de K.N.V.B.  Na zes jaar stilstand werd in 1947 op initiatief van onderstaande heren geprobeerd weer een voetbalvereniging op te starten. Met 28 leden begon men in september 1947 aan de ZM-competitie met 2 elftallen. Bij de S.V. Pieterman werd een terrein gehuurd en werd er iedere maandagavond getraind/gespeeld  van 19:30 uur tot 21:30 uur.

Eerste bestuurders:
Voorzitter: J.A. Pennings
Secretaris: F. van Putten
Bestuurder: J.J. de Ruiter

Op 24 november 1947 wordt tijdens een bijzondere ledenvergadering het definitieve bestuur gekozen:

Voorzitter: P. Meyer, Soc. afd.
Secretaris: J. Finke, Nacalc.
Penningm,-2e Secr.: J.J. de Ruiter, Inkoop.
Commissaris: J.C. Meeuse, Tekenk.
Commissaris: C.G. Noordhoek, Bazen.

De elftalcommissie:
H. van Veen, Lichtdrukkerij
J. Leeuwangh, Inkoop
Toegevoegd lid uit het bestuur: J.C. Meeuse

In 1952 werd het eerste kampioenschap behaald en volgde promotie naar de derde klas. In 1960 kampioen van de derde klasse. Receptie in Hotel de Kroon. Voor promotie moest men twee wedstrijden spelen tegen Vlaardingen.


Later ging G.S.S. op in voetbalvereniging DRGS. De club fuseerde in 1995 met D.R.Z. tot VV DRGS*. De club speelde bij de zaterdagamateurs, in witte shirts en blauwe broeken. De club ontstond in 1995 na een fusie en werd op 27 november 2013 opgeheven. De thuiswedstrijden werden op Sportpark Thurlede, gelegen in het Beatrixpark, gespeeld. Het standaardelftal speelde in het laatste seizoen (2013/14) in de derde klasse zondag, waar het na tien gespeelde wedstrijden werd teruggetrokken.

*De fusie in 1995 vond plaats tussen DRZ (De Roode Zon, opgericht op 15 juni 1930) en G.S.S. (Goede Sport Staalt, opgericht als Gusto op 1 juni 1938).

Het is ondoenlijk hier een opsomming te geven over bijzonderheden van G.S.S. U vindt in vrijwel elke “Het Zeskant” uitgebreide verslaglegging van bestuursbijeenkomsten, uitslagen, standen en andere wetenwaardigheden. U vindt de links naar de “I.H.C. Zeskanten” rechts in het witte menu.


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2021

Laatst bijgewerkt op: 22 september 2021

Digitaal Museum Werf Gusto Schiedam