Koninklijke Marine

Leestijd: < 1 minuut

De Koninklijke Marine (KM) is een Nederlands krijgsmachtdeel, naast de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee. Het is het oudste krijgsmachtdeel van Nederland en haar motto luidt: wereldwijd veiligheid op en vanuit zee.

1200px-Naval_Jack_of_the_Netherlands.svg
De Marinevlag van Nederland.

Sinds november 2005 is de Koninklijke Marine geen zelfstandige organisatie met een eigen bevelhebber meer. De operationele eenheden van de Marine zijn toen opgegaan in het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK) met aan het roer de Commandant Zeestrijdkrachten, op dit moment Luitenant-generaal Rob Verkerk, die direct onder de Commandant der Strijdkrachten geplaatst is.

Het Korps Mariniers maakt deel uit van de Koninklijke Marine. De Marine Luchtvaartdienst (MLD) werd in 2008 geïntegreerd in het Defensie Helikopter Commando en ondergebracht bij het Commando Luchtstrijdkrachten.

De totale personele sterkte van het CZSK is 2.250 burgers en 8.000 militairen; het aantal functies (VTE’n) bedraagt 2.192 voor de burgers en 7.999 voor de militairen.

Bron & foto: wikipedia.org

Naar: Kanonneerboten
Naar: Douwe Aukes Klasse
Naar: Jan van Amstel Klasse
Naar: Opnemingsvaartuigen
Naar: Dokkum Klasse


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2020

Laatst bijgewerkt op: 13 september 2023

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf