Computer gestuurde boorschepen

Leestijd: 2 minuten

Foramer’s kans om zich te verzekeren van een langlopend contract van de Compagnie Francaise de Petrole op lange termijn boorcontract voor een zelfvarend boorschip leidde tot de ontwikkeling van ‘s werelds eerste computergestuurde, dynamisch gepositioneerde boorschip, ‘Pelican’.

Voorheen waren boorschepen afhankelijk van ankers om in de juiste positie te blijven. Gusto echter, ontwikkelde een computer-gestuurd positioneringsysteem dat zeven propellers met variabele snelheden gebruikte om het schip op de gewenste locatie te houden, met behulp van de as van de boorput als referentiepunt. Twee van de propellers waren gemonteerd in de lengterichting en werden ook gebruikt voor voortstuwing. Om boren mogelijk te maken bij slecht weer, ontwikkelde Werf Gusto  een deiningcompensatie-systeem, waarvoor de deiningcompensatoren van de zuigbuis van sleephopperschepen model stonden. Er werden twee van deze systemen geïnstalleerd bovenop de boortoren om de boortoren in positie te houden en spanning te houden op de boorkolom, wanneer het schip begon te deinen als gevolg van de golfslag.

De ‘Havdrill’ in aanbouw op Helling-Oost.
Foto: Digitale Collectie St. Erfgoed Werf Gusto – Fotograaf: Onbekend.

Terwijl de Pelikaan in aanbouw was, zorgde het ontwerp voor veel belangstelling binnen de boorindustrie, en dit leidde tot een bestelling voor een vrijwel identiek schip, de ‘Havdrill’ voor de Nordic Offshore Drilling, nog vóór de ‘Pelican’ was voltooid in 1972. Voordat de werf in 1978 werd gesloten, waren er bestellingen binnengehaald voor nog eens zeven dynamisch gepositioneerde (DP) boorschepen.

In 2008 was Gusto Engineering nog steeds een sterke marktleider op het gebied van DP-boorschepen. In 1979 werden orders binnengehaald voor vijf DP-boorschepen, die onder licentie werden gebouwd in Finland en Schotland. Vervolgens heeft het bedrijf nog vijf opdrachten voor DP-schepen uitgevoerd, waarbij het bedrijf tekende voor de engineering van het ontwerp, de bouw en/of upgrade, waaronder één met de grootste waterdiepte op dat moment, die tot 10.000 voet kon boren.

>>>Zware Offshore Kranen


Bron: SBM Offshore ‘Technology Creating Value’  2008
Auteurs: D. Keller, P. van Berkel, R. Smulders
Vertaling: St. Erfgoed Werf Gusto

Laatst bijgewerkt op: 23 maart 2024

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf