Siebel Fähre

Leestijd: < 1 minuut

Tijdens de voorbereiding voor Operatie Seelöwe – de invasie van Engeland – werd het al snel duidelijk, dat de Kriegsmarine over een groot aantal landingsvaartuigen moest kunnen beschikken. Daarom moesten alle takken van het Duitse leger voorstellen doen voor een dergelijk vaartuig – het voorstel van de Luftwaffe werd bekend als de Siebel – Fähre (Siebel Ferry) vernoemd naar de uitvinder, Oberst Siebel.

De Siebel – Ferries werden gemaakt van bestaand materiaal, zoals pontons, die oorspronkelijk gebruikt werden om extra bruggen te bouwen. Twee van deze pontons werden zij aan zij verbonden met elkaar, ze werden voortgestuwd met bijvoorbeeld *gemonteerde BMW vliegtuigmotoren achterop het schip en er werd een groot platform toegevoegd boven op de pontons, dat nodig was om de lading te dragen. Voertuigen konden het vaartuig middels een brughoofd op de boeg oprijden en ook weer afrijden.

Er waren meerdere versies van die veerboten gebouwd, zoals transportveerboten, artillerieveerboten, maar ook commandoveerboten of ziekenhuisveerboten voor personeel . De tekening toont een versie van een transportveerboot.

* Het waren de zgn. ‘Endschiffe’, de ‘achterkanten’ met voortstuwing. De RDM was ‘federführend’ (penvoerend) voor 140 van die schepen in Nederland. Er waren meerdere varianten: met Ford V 8 benzinemotoren, 2 BMW vliegtuigmotoren, Opel Blitz benzinemotoren. Dus niet alleen vliegtuigmotoren. Welke hier gebouwd zijn is onbekend. Werf Gusto heeft er volgens de bouwlijst mogelijk aan 15 meegebouwd voor de Luftwaffe: zie: Bnr. 813


Bron: german-navy.de 


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2018

Laatst bijgewerkt op: 28 oktober 2023

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf