Gusto Auto Club

Leestijd: 3 minuten

Een garage van en voor iedereen


Opening GAC-garage 1967.

21 Januari van het vorige jaar (1967) was een grote dag in het bestaan van de Gusto Auto Club. De 4 jarige Jolanda van der Pluym zette toen, met het overhalen van een hefboom de “brug” in beweging en de eerste auto kon aan de onderzijde bekeken worden. Nadien zijn al vele wagens gevolgd en ko­men er steeds meer clubleden bij. Nu zijn er al 195 leden en 33 donateurs. “Het verschil tussen een lid en een dona­teur?”. De donateurs krijgen de kortingen op de aankoop van onderdelen en voordelige tarieven van de verzekeringen, en benzine van de Gusto benzinepomp. Ook kunnen ze eens per week hun auto ko­men wassen en twee keer per jaar een grote oppoetsbeurt geven.

De leden hebben bovendien de beschikking over de werkplaats met alles wat daarbij hoort. En daar hoort langzamerhand héél wat bij!
Compressie- en vacuümmeters, een lasin­stallatie, tangen, slijp- en boormachines, voe­lers, spiegeltjes om in verborgen hoekjes te kijken en nog veel meer.

Kortom alles wat een goed uitgeruste gara­ge dient te hebben. Zelfs het tectyleren, om een garage van en voor iedereen doorroesten van het chassis te voorkomen, kan gedaan worden.

Als laatste nieuwtje kan de spuitcabine ge­noemd worden, waar “vergeelde” karretjes een opknappertje kunnen krijgen.
“Voor alles”, zegt de voorzitter J. Finke, “is de werkplaats bedoeld om het preventieve onderhoud zelf uit te voeren”. “Preventief, dat wil zeggen voorkomen is beter dan genezen”. Zelf de remmen bijstel­len en in de gaten houden. Roest bestrijden door het geen kans te geven om zich te vor­men, enz.!

Na een aarzelend begin is het gebruik van de werkplaats steeds toegenomen. En de openingstijden zijn, niet gehinderd door wetten en bepalingen, zo ruim mogelijk. Zowel overdag als ‘s avonds, van maandag­morgen tot zaterdagmiddag. In de afgelopen weken zijn ploegen vrijwilli­gers bezig geweest om “grote schoonmaak” te houden. Alles is weer opgepoetst, schoongemaakt en rechtgezet.

Druk in de weer in de GAC-garage.

Denk echter niet, dat het een rommelzaakje is! De grote verzameling gereedschappen, door de club zelf aangeschaft, is nog steeds compleet. Nog niets wordt er gemist, want daar is men bijzonder fel op. Is er misschien eens een stuk gereedschap “in de mist” ge­raakt, dan zal het éérst te voorschijn komen. “Want de garage is van en voor ons allen en we betalen er allemaal aan mee”. “Voor alles”, zegt het bestuur bestaande uit de technische man B. de Raay, de commer­ciële man J. Finke en de penningmeesteresse Mej. Els van Rijnswoud, “zijn we de directie dankbaar, dat ze indertijd akkoord gingen met ons aarzelende verzoek en een gebouw­tje ter beschikking stelden!”

“Daardoor is het mogelijk gebleken om deze fantastische werkplaats te beginnen”. “Bovendien”, zegt de handelsman Finke, “werken we feitelijk op commerciële basis. Niet maar aanrommelen en het bedrijf zorgt wel voor de financiën, maar we moeten rond­komen van de contributies”. Is het een wonder, dat bij Wilton-Fijenoord nu ook een personeelsgarage van start is gegaan, geheel in de voetsporen van de Gusto mensen? 

Bron: I.H.C. Het Zeskant april 1968
Fotografie: I.H.C. Het Zeskant – Fotograaf: Onbekend


Stichting Erfgoed Werf Gusto

De GAC-garage is na de sluiting in 1978 verhuisd en bestaat nog steeds: GAC Garage Schiedam.

Laatst bijgewerkt op: 6 oktober 2023

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf