Oberwerftstab

Leestijd: 2 minuten
42119_1_510_210
Foto: Museum Rotterdam

Opgericht in Den Haag op 20 mei 1940, Nieuwe Parklaan 70, ressorterend onder de Marinebefehlshaber (Kriegsmarine) Südwest, laatstgenoemde in juni 1940 omgezet in Marinebefehlshaber Niederlande-Belgien, in 1943 in Admiral in den Niederlanden.
De Oberwerftstab is op 12 mei 1942 verhuisd naar Zeist (gevorderd rusthuis, inmiddels gesloopt). Op 17 september 1944 (na Dolle Dinsdag) verhuisd naar Groningen, Mesdagplein.

In juni 1940 werden in meerdere plaatsen Zweigstellen opgericht, o.a. in Rotterdam (als belangrijkste):

Oberwerftstab
Zweigstelle Rotterdam
Veerhaven 2
Rotterdam
– met als chef Marinebaurat a.K. (auf Kriegsdauer) Diplomingenieur Hildebrand.

Belangrijkste taak van de Oberwerftstab was het toezicht uitoefenen bij nieuwbouw, reparatie en onderhoud van schepen van de Kriegsmarine, ook van de Handelsflotte (Duitse koopvaardij) als het zo uitkwam. De Stab gaf rechtstreeks opdrachten aan scheepswerven, maar wel in samenwerking/ruggespraak met de Rüstungsinspektion en Zentralauftragstelle in Den Haag, die alle Wehrmacht-opdrachten coördineerden en bewaakten.

Contracten, betalingen, bankgaranties, technische garanties, verzekeringen liepen over de Stab. Het (hogere) personeel bestond uit ingenieurs, het middenkader veelal uit gepensioneerde werfspecialisten/toezichthouders uit Duitsland. Een oud-medewerker van de Stab schetste dat in Nederland en België circa 200 man (Duitsers) tientallen bedrijven met zo’n 52.000 werknemers controleerden.
In de Veerhaven lagen tegen de wal (ook Veerhaven) steigers afgemeerd met een aantal gehuurde en gevorderde scheepjes zoals directievaartuigen e.d. Die pendelden elke werkdag met toezichthouders van de Stab naar de verschillende scheepswerven zoals Wilton-Fijenoord, Werf Gusto, RDM en Piet Smit Jr.

Bron: Jac Baart


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2019

 

Laatst bijgewerkt op: 10 maart 2024

Scheepsbouwmuseum