Offshore Kranen

Leestijd: 2 minuten

De naoorlogse opkomst en groei van de offshore olie- en gasindustrie zorgde voor een nieuwe vraag naar de drijvende kranen van Gusto, die zouden kunnen worden gebruikt voor het optillen van onderdelen zoals jackets en boor-/productiedekken vanaf transportschepen, tijdens hun installatie ter plaatse.

De eerste bestelling van een offshore kraan werd in 1967 geplaatst door de in Milaan gevestigde offshore-aannemer ‘Micoperi’, voor hun schip PM24, met de mogelijkheid 500 ton te hijsen  in zijn rotatiestand of 1000 ton in een vaste positie. Om de extra capaciteit te realiseren, werd de giek zo ontworpen dat die gemakkelijk kon worden ingekort; het onderste deel kan naar beneden scharnieren en worden ondersteund  en verankerd in een scharnier op het dek.

Al snel volgden bestellingen voor meer kranen, waaronder een kraan voor de ‘Choctaw’, met een capaciteit van 500/800 ton, een 800 ton roterende kraan voor het kraanschip ‘Challenger’, gemonteerd op een tweedehands tanker, en ‘s werelds eerste 2000 ton drijvende kraan, beide voor de Heerema Groep, een Nederlands bedrijf dat zich voornamelijk bezighoudt met
opdracht voor offshore-installaties.

Een deel van de giek van de kraan voor de ‘Champion’ wordt klaargemaakt voor transport naar Amsterdam.
Foto: Digitale Collectie St. Erfgoed Werf Gusto – Fotograaf: Onbekend.

Een korte samenwerking met de Heerema Groep
Door de snelle expansie vond de Heerema Groep het moeilijk om al haar financiële verplichtingen na te komen aan Gusto tijdens de bouw van de zware drijvende/roterende kraan Champion in 1972. Om het probleem op te lossen, kwam Heerema overeen dat het bedrijf  45 procent van zijn aandelen zou omruilen voor 434.000 aandelen IHC. Deze overeenkomst werd door IHC als uitstekende gezien kans om haar activiteiten in de offshore-industrie een impuls te geven. Toen echter de LeTourneau-crisis uitbrak (IHC’s offshore werf in de USA) veroorzaakte dat een scherpe daling van de waarde van IHC’s aandelen. Dankzij (helaas voor Werf Gusto) een ontsnappingsclausule in het contract kon Heerema zich terugtrekken uit de deal.

>>>IHC Holland Offshore Divisie


Bron: SBM Offshore ‘Technology Creating Value’  2008
Auteurs: D. Keller, P. van Berkel, R. Smulders
Vertaling: St. Erfgoed Werf Gusto

Laatst bijgewerkt op: 23 maart 2024

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf