ir. Bart Boon

Leestijd: 2 minuten
Foto: SWZ|Maritime.
Fotograaf: Onbekend.

Bart Boon (1945-2018) was scheepsbouwer en daarnaast geïnteresseerd in geschiedenis. Hij volgde de studie Scheepsbouwkunde aan de Technische Hogeschool in Delft. In juli 1970 is hij als s.i. afgestudeerd. Na zijn studie Scheepsbouwkunde in Delft in 1971 heeft hij met een beurs van Lloyd’s Register een wereldstudiereis gemaakt om meer te weten te komen over scheepsbouw in ontwikkelingslanden (Londen, Rio de Janeiro, Lima, Taipeh, Calcutta, Visakhapatnam, Bombay). Op 15 april 1972 begon hij bij de Werf Gusto binnen de rekengroep van de tekenkamer scheepsbouw. 

Eind 1972 werd hij opgenomen in het team dat de kort tevoren in opdracht gekregen CO 928 Viking Piper als voorontwerp mocht uitwerken. Boon’s inbreng was vooral het behartigen van de constructieve sterkte van het ontwerp. Hij was ook lid van het onwerpteam voor de kraanschepen Balder en Hermod  en was verantwoordelijk voor constructieve vormgeving en sterkte. Betrokken bij verschillende civiele eilanden, boorschepen en Maersk Explorer.

Na de aankondiging van de sluiting van de werf in 1977 heeft hij vier maanden bij de scheepswerf Merwede gewerkt teneinde, zonder enig succes, een afdeling voor diepzee mijnbouw op te zetten. Begin 1978 bij het inmiddels opgerichte Gusto Engineering teruggekeerd om daar samen met zijn collega’s Wim Schoonmade en Ad van der Lugt leiding te geven aan de ontwerpafdeling.

Na sluiting van de werf in 1978 bleef hij nog enkele jaren bij RSV-Gusto Engineering (thans GustoMSC). In 1986 wed hij benoemd door J.D. Bax als een van de twee adjunct-directeuren van Gusto Engineering. In 1987 is hij na verschil van inzicht met J.D. Bax, vertrokken naar TU Delft. Bart ontwikkelde een grote kennis van materialen en constructies, die hij in de periode na Gusto Engineering bij de TU Twente en daarna als hoogleraar bij de TU Delft en de University Essen-Duisburg kon uitdragen. In Delft gaf hij leiding aan het sterktelaboratoriurn. Tijdens zijn loopbaan nam Bart deel aan een aantal internationale organisaties zoals ISSC en ISO. Hij heeft regelmatig gepubliceerd, onder andere in SWZMaritime en bij de SNAME. Na zijn pensionering ontplooide Bart zich als zelfstandig adviseur. Hoewel hij grote rekenpartijen niet uit de weg ging, maakte hij liever eerst een snelle berekening met de hand om een probleem in de vingers te krijgen. Dit droeg hij uit in zijn jaarlijkse cursus die veel belangstelling kreeg bij de maritieme en off-shore-industrie. Daarnaast ontwikkelde hij zijn fascinatie voor technische geschiedenis.

Gedurende enige jaren heeft hij in samenwerking met verschillende oud-werknemers van de Werf Gusto en GustoMSC zich toegelegd om zo veel mogelijk herinneringen aan dat zo bijzondere bedrijf te bewaren voor het nageslacht. Daarbij had de vroege geschiedenis (1862-1911) van het bedrijf zijn bijzondere aandacht. Op 4 juni 2018 overleed Bart.  Hij is 73 jaar geworden. 


Publicaties:


 

Laatst bijgewerkt op: 7 mei 2024

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf