De Zelfleegzuigende Hopperzuiger

Leestijd: 2 minuten

Tussen de vele typen baggermaterieel die de I.H.C. HOLLAND zo vaak levert naar alle landen ter wereld, neemt de hopperzuiger een vooraan­staande plaats in. Naast de baggermolen blijkt dit een zeer populair type te zijn, en vele daarvan zijn zelfleegzuigend, volgens het L.S.Z.-patent. Het hopperruim van de zelfleegzuigende hopperzuigers volgens dit systeem is voorzien van twee dubbele rijen bodemkleppen. De benedenste dubbele rij is practisch gelijk aan die van een normale hopperzuiger of bak. De kleppen zijn in het kielvlak ingevoerd om schadelijke weerstand van de romp te vermijden.

Maar boven deze rijen kleppen bevindt zich nog een dubbele rij, waardoor aan weerszijden van het zaathout een kanaal gevormd wordt over de volle lengte van de bun. Aan de ene zijde staat dit kanaal in open verbinding met het water buitenboord, aan de andere zijde is de zuigzijde van de baggerpomp aangesloten.

Voor het zelfleegzuigen zuigt de baggerpomp water door de kanalen, de bovenkleppen worden geopend en de bagger valt dan in de kanalen en wordt meegesleurd door de zuiging naar de pomp. Vandaar wordt het mengsel op de wal geperst. Bijna iedere grondsoort kan op deze wijze verwerkt worden. Het voordeel van deze constructie is het ontbreken van een waterpomp­installatie voor het verdunnen van de bagger. Een extra-pomp, een extra pompmotor en extra pijpleidingen zijn bij dit syteem overbodig. Het resul­taat is een kleinere, dus goedkopere machine-installatie. De cliënt profiteert daarvan door lagere bouwkosten en gemakkelijker onderhoud. Het Is geen wonder dat dit systeem zoveel aftrek vindt. 


bron: Het Zeskant mei 1952
Stichting Erfgoed Werf Gusto 2019

Laatst bijgewerkt op: 5 februari 2019

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf