Categoriearchief: Booreilanden

Op Vijf Poten Naar Dakar* (slot)


PUNTGAAF DE AFRIKAANSE FINISH OVER

Aan boord Zwarte Zee, 16.15 noord, 17.42 west. Zondagmiddag

De sleepreis van 2600 mijl, ingetekend door de familie Lissenberg

MORGENOCHTEND is de boot aan. Vanavond reeds zal de ver in zee uitstekende rots van Kaap Verde zich op het radarscherm beginnen af te tekenen. En dan is het nog maar een kwestie van uren en de Zwarte Zee zal met de Ile de France de Baai van Gorée indraaien.

Op de achtergrond: Dakar, tropisch warm eindpunt van een reis die bijna zes weken geleden begon in de vrieskou van de Hollandse winter. Een reis, die ons gedurende twee-derde van de tijd in de greep liet van een uiterst humeurige Atlantic en die alle tegenslagen heeft gekend, waarmee een sleepreis gepaard kan gaan. Lees verder Op Vijf Poten Naar Dakar* (slot)

Op Vijf Poten Naar Dakar* (26)


Marcel Gorrias zit sinds zijn 22ste in de olie

AAN BOORD VAN DE ILE DE FRANCE, 20° 41′ NOORD, 18° 00′ WEST, DONDERDAGAVOND

Een sleepreis van 2600 mijl.

MONSIEUR MARCEL GORRIAS heeft na negen jaar de Sahara de rug toegekeerd. Hij heeft de verzengende hitte van de woestijn geruild voor de betrekkelijke koelte van een booreiland en is nu „le chef” van de technische ploeg op de Ile de France. Afgezien van een retourtje Calais-Dover was hij nooit eerder op zee geweest, maar desondanks heeft hij zich deze reis, zelfs in het heetst van de strijd, niet laten imponeren door het machtsvertoon van de Atlantische Oceaan. Lees verder Op Vijf Poten Naar Dakar* (26)

Op Vijf Poten Naar Dakar* (25)


Ontdekking van een droomeiland in de oceaan

AAN BOORD VAN DE ILE DE FRANCE, 22° 56′ NOORD, 17° 37′ WEST. WOENSDAGMIDDAG

“Ik heet u welkom op Franse bodem.” Het klonk plechtstatig. Roland Valdon, de in een blauwe overall gehulde kok van de Ile de France, bedoelde het goed. Hij schudde me gisterochtend opgewekt de hand, zodra ik langs een touwladder met een dikke laag roest het dikke oppervlak van de Ile de France had bereikt.

EVEN RUSTIG AAN IN DE STOVENDE ZON

Omdat hij een uiterst actief man is loodste hij me zonder tijd te verliezen naar de bemanningsverblijven, waar hij binnen vijf minuten een uiterst gerieflijke hut voor me in gereedheid had gebracht. Eer de motorboot van de Zwarte Zee, onder bevel van eerste stuur Leen de Graaf op haar basis was teruggekeerd, had ik me al geïnstalleerd en was ik begonnen met een verkenning van mijn nieuwe omgeving. Lees verder Op Vijf Poten Naar Dakar* (25)

Op Vijf Poten Naar Dakar* (24)


„HEBBEN JULLIE NOG BIER?”

Nachtelijk rendez-vous met zeesleper Oceaan

A/B ZWARTE ZEE, 24° 59′ NOORD, 16° 58′ WEST, DINSDAGMORGEN

Een sleepreis van 2600 mijl.

“Hebben jullie nog bier?” Er lag een meer dan gewone belangstelling in de vraag, die gisteravond over het water van de Atlantische Oceaan tot ons kwam. Het was het eerste geluid, dat ons zonder tussenkomst van de radio bereikte sinds ons vertrek uit Schiedam, bijna vijf weken geleden.

 

…EEN GOED SCHEEPJE…

Het was op zijn minst een originele manier van praaien. bedacht door een opvarende van de zeesleper Oceaan, waarmee wij gisteravond in volle zee een ontmoeting hadden. Het schip kwam ons, zonder sleep, oplopen en het rendez-vous vormde een even onverwachte als welkome afwisseling. Lees verder Op Vijf Poten Naar Dakar* (24)

Op Vijf Poten Naar Dakar* (23)


Hartje nacht, hondewacht

AAN BOORD ZWARTE ZEE, 28° 18′ NOORD, 15° 51′ WEST, ZONDAG

Een sleepreis van 2600 mijl.

De brug van de Zwarte Zee wordt flauw verlicht door het schijnsel van de volle maan, die vrijwel in het verlengde van de masten aan de hemel staat. Het is zacht, windstil weer en de zee is haast als een spiegel. Dekken en verschansingen zijn kletsnat van de dauw, het uitspansel is onregelmatig geschilderd met enorme windveren en daartussendoor blinken de sterren. Voor een vlotte vaart zijn de omstandigheden ideaal en aan een hondewacht als deze is niets bizars, zoals het woord wellicht doet vermoeden. Lees verder Op Vijf Poten Naar Dakar* (23)

Op Vijf Poten Naar Dakar* (22)


Leen de Graaff en de zee zijn één

A/B ZWARTE ZEE 30′ 50′ N 15′ 06′ 1 W. VRIJDAGMORGEN

Een sleepreis van 2600 mijl.

HET STUURHUIS is nog in het duister gehuld. Het is vier uur in de ochtend. Langs de ramen beweegt zich het silhouet van eerste stuurman Leen de Graaff, een 31-jarige mannetjesputter uit Vlissingen. Hij was het die de Zwarte Zee van de week ijzig kalm en keer op keer door de ruwe zee messcherp langs de Ile de France stuurde, toen het erom ging een nieuwe sleepverbinding tot stand te brengen. Het was een fraai staaltje van stuurmanskunst, vooral omdat hij pas zijn eerste reis op dit schip maakt en er dus nog aan moet wennen.

„DAN STA JE WEL EVEN GEK TE KIJKEN”

Dat laatste geeft hij grif toe. „Als je op deze boot denkt dat je er voorbij bent, krijg je nog een halve scheepslengte. En dan sta je wel even gek te kijken. Ik moet natuurlijk nog helemaal naar dit schip toegroeien. Neem nou de Clyde, die is de helft kleiner. Daar speelde ik mee en ik wist er zelfs iedere kromme spijker op te liggen: Maar daar heb ik dan ook achttien maanden op gevaren.” Lees verder Op Vijf Poten Naar Dakar* (22)