Categorie archieven: Booreilanden

Co. 701 ‘Chazar’ – 1967/1968′

Leestijd: 2 minuten

De CO. 701 Dit booreiland (i.s.m. Wilton Fijenoord) is na oplevering in drie stukken richting Sovjet-Unie getransporteerd en daar in elkaar gezet. Heeft dienst gedaan in de Kaspische Zee. Het eiland is door de Russen minimaal een stuk of vijf keer gekloond. Het verschil met de originele Chazar zat hem in de poten, die grover waren door het gebruikte staal van mindere kwaliteit door de Sovjets.

SCHIEDAM – Na een dag vertraging veroorzaakt door een botsing op het laatste moment met de Engelse veerboot ‘Isle of Elij’, is het voor Bakoe bestemde booreiland “Chazar” vrijdag voor zijn verre reis vertrokken. De deuk als gevolg van de aanvaring zat in een van de zijstukken en is keurig verholpen. Het booreiland gaat in drie delen op weg. Drie Russische sleepboten waren ervoor overgekomen de ‘Spasatelj’ met kapitein Fedotov, die de leiding heeft over het konvooi, de ‘Marksist’ en de ‘Tuvinets’. Eerst na hun tocht via Leningrad en de Russische binnenwateren zuilen de stukken worden aaneengelast. Bij de constructie is het zo ontworpen dat de delen alle nauwe doorvaarten kunnen nemen. De drie stukken hebben nu een breedte van 15 meter en een lengte van iets meer dan vijftig meter bij een holte van 7.25 meter. De nauwste doorvaart onderweg is namelijk 16 meter.

De reis naar Bakoe langs deze grote omweg: Skagerak, Sont en Oostzee naar Leningrad en vervolgens langs allerlei kanalen naar de Wolga, is 5000 km en zal ongeveer zeven weken duren. Dit is het eerste booreiland voor volle zee in de buurt van Bakoe. Men heeft daar langs de kust wel een lange rij van booreilanden onder de kust, die onderling door bruggen zijn verbonden, met elkaar een kustweg vormend van 130 km lengte, maar de ‘Chazar’ (dat betekent Kaspische Zee) gaat in dieper water werken, minimaal zeven, maximaal 60 meter diep en dus verder uit de kust.

Het eiland heeft draagpalen van 94 meter lengte, die al vooruit zijn gezonden. Deze zijn zes meter in het vierkant met een open constructie van zware pijpen met vier hoeklijsten met tanden voor het hydraulische hefsysteem merk Gusto.

De opdracht kwam bij IHC binnen van de kant van Machina-import in Moskou in augustus 1966. Er werd een korte levertijd bij verlangd door het vroeg invallen van de winter. Gusto heeft bij de uitvoering samengewerkt met Wilton-Fijenoord en dat heeft ervoor gezorgd, nog twee weken binnen de verlangde termijn klaar te zijn. Bij de afvaart was behalve een groot aantal leden van de Russische scheepvaartinspectie e.d. ook de Russische kapitein van een in Kinderdijk gebouwde sleepzuiger aanwezig, een man met de Hollandse naam ‘Edelman’. Op de Russische sleepboten voeren ook vrouwen mee.


Bron: Rotterdams Dagblad / Algemeen Dagblad, 26/08/1967; p. 112


Foto’s: Digitale  Collectie St.-Erfgoed Werf Gusto – Fotografie: Onbekend.

Laatst bijgewerkt op: 5 november 2023

Op Vijf Poten Naar Dakar* (13)

Leestijd: 4 minuten

WIND EN ZEE DREVEN ONS TERUG

Olieman Toon kent de walvisvaart

A/B ZWARTE ZEE. 41° 10′ NOORD, 16° 10′ WEST, VRIJDAGMIDDAG

Een sleepreis van 2600 mijl.

,Het is een bloedig bedrijf. Ze zouden er eens van de dierenbescherming achteraan moeten kunnen. Ik heb het meegemaakt, dat er vijf harpoenen in zaten en dat ie nog wegzwom’. Het is al jaren geleden, maar Toon Roozeboom uit Vlaardingen, nestor van de bemanning en olieman op de Zwarte Zee, kan zich er nóg over opwinden.

TEGENWIND TE STERK
Hij staat in de machinekamer tussen de twee machtige „karren” en praat over zijn ervaringen in de walvisvaart. Ik ben de smalle trapjes afgedaald. omdat het aan dek nog steeds huilen is. Voor het eerst sinds ons vertrek heeft kapitein Poot zelfs bakzeil moeten halen en we sukkelen langzaam in noordwestelijke richting. De stormachtige tegenwind is de Zwarte Zee in de loop van de ochtend te machtig geworden. Lees verder Op Vijf Poten Naar Dakar* (13)

Laatst bijgewerkt op: 26 april 2019

Op Vijf Poten Naar Dakar* (11)

Leestijd: 4 minuten

Cor v. Beelen: net of je ten anker ligt

A/B ZWARTE ZEE, 42° 41′ NOORD, 16° 15′ WEST WOENSDAGMORGEN

Een sleepreis van 2600 mijl.

„Je bent een soort stierenvechter als je in zwaar weer met die draad bezig bent en je moet het leren van de opdoffers die je krijgt. Ja, ik heb meer dan eens in de goot gelegen, en dat was dan echt niet van de drank”. De bootsman van de Zwarte Zee is aan het woord, Cor van Beelen (37) uit Katwijk aan Zee. Hij is de voortreffelijke aanvoerder van de matrozen; een ploeg van louter jonge, felle kerels, die als voornaamste opdracht hebben de sleepdraad in puike conditie te houden. De tros is het alom aanvaarde troetelkind van „de boots” en zijn mannen. Alleen, de omstandigheden waaronder aan de tros moet worden gewerkt, vallen niet altijd mee. Lees verder Op Vijf Poten Naar Dakar* (11)

Laatst bijgewerkt op: 26 april 2019

Op Vijf Poten naar Dakar* (7)

Leestijd: 4 minuten

De tweede stuur: Ik ben een vrijbuiter
AAN BOORD ZWARTE ZEE, 46° – 59′ N., 11°57′ W., VRIJDAGMIDDAG

Een sleepreis van 2600 mijl.

Als een reusachtig luxe jacht, dat scherp voor de wind zeilt, hangt de Zwarte Zee op haar stuurboordzijde. Te loevert blijven de zeeën komen. Kolossale waterbergen, die onze sleepboot dreigen te verpletteren, torenen hoog boven ons uit. Zij stormen op ons aan door razendsnelle, schuimbekkende mammoeten. Steeds weer kruipt de Zwarte Zee tegen elke berg op, of die nu van voren, van achteren of van opzij op ons afraast. Gemakkelijk glijdt het schip aan de andere kant dan weer omlaag. Lees verder Op Vijf Poten naar Dakar* (7)

Laatst bijgewerkt op: 16 april 2019

Op vijf poten naar Dakar* (6)

Leestijd: 3 minuten

DE FURIE VAN BISCAJE

“We waaien de oceaan in”

A/B ZWARTE ZEE, 47′ 27′ NOORD, 10° 40′ WEST, DONDERDAGMIDDAG

Een sleepreis van 2600 mijl.

De furie van de Biscaje is voor ons opengegaan. Met een gekmakende eentonigheid komen ze sinds gisteravond op ons aan: complete flatgebouwen van zeeën. De Zwarte Zee rolt nu al dagen lang, maar de laatste 24 uur zo erg, dat ik me in een karnton waan, die doorlopend ronddraait en die bovendien met grote regelmaat vele meters wordt opgetild om even later in het volgende golfdal te worden gesmakt. Lees verder Op vijf poten naar Dakar* (6)

Laatst bijgewerkt op: 13 april 2019

Op Vijf Poten Naar Dakar* (5)

Leestijd: 4 minuten

TERWIJL HET SPOOKT IN DE GOLF VAN BISCAJE

Het verhaal van de kapitein …

A/B ZWARTE ZEE, 47° 50′ NOORD, 08° 27′ WEST, WOENSDAGMIDDAG


Een sleepreis van 2600 mijl.

Als de wind een voet vrij van het water blijft, zou het allemaal best meevallen”. Dit is een van de stereotype grappen van kapitein Poot. Zijn woorden zijn nog niet koud of een kanjer van een golf rolt de Zwarte Zee op haar zijde. Zover het oog reikt, is het oppervlak één kolossale turbulente beweging. De hoge zee komt iets achteraan dwars op ons af, zodat het schip zeer heftig slingert. De masten maakten af en toe een hoek van zestig graden met de horizon, in plaats van de gebruikelijke negentig graden. Het is zonder meer duidelijk, dat in dit opzicht niet met de verlangens van kapitein Poot rekening wordt gehouden. Lees verder Op Vijf Poten Naar Dakar* (5)

Laatst bijgewerkt op: 13 april 2019

Op Vijf Poten Naar Dakar* (4)

Leestijd: 3 minuten

HULP BIEDEN AAN ZINKENDE TRAWLER WAS NIET MOGELIJK

DE ZEE EEN CHAOS

A/B ZWARTE ZEE, 48° 37′ NOORD, 06′ 31′ WEST, DINSDAGMIDDAG


Een sleepreis van 2600 mijl.

De zee is een chaos geworden. Terwijl wij sinds de afgelopen nacht te kampen hebben met golven van een meter of vijf, die met grote snelheid uit de oceaan op ons afrennen produceert een noordoosten-wind steeds hogere golven, die daar schuin tegenin lopen. Het resultaat is dat de Zwarte Zee als een dolleman heen en weer wordt geslingerd in een poel van vuilgroen water. Lees verder Op Vijf Poten Naar Dakar* (4)

Laatst bijgewerkt op: 13 april 2019