Op Vijf Poten Naar Dakar* (4)

Leestijd: 3 minuten

HULP BIEDEN AAN ZINKENDE TRAWLER WAS NIET MOGELIJK

DE ZEE EEN CHAOS

A/B ZWARTE ZEE, 48° 37′ NOORD, 06′ 31′ WEST, DINSDAGMIDDAG


Een sleepreis van 2600 mijl.

De zee is een chaos geworden. Terwijl wij sinds de afgelopen nacht te kampen hebben met golven van een meter of vijf, die met grote snelheid uit de oceaan op ons afrennen produceert een noordoosten-wind steeds hogere golven, die daar schuin tegenin lopen. Het resultaat is dat de Zwarte Zee als een dolleman heen en weer wordt geslingerd in een poel van vuilgroen water.

Vannacht begon het
De zee heeft nu alles weg van een duinlandschap, dat constant in beweging is. Dijken op Deltahoogte jagen er dwars doorheen, de brede dalen ertussen zijn grote plakkaten vuilwit schuim. Dit is de Golf van Biscaje, een duivels oord, waar niemand voor zijn plezier naar toe gaat. Zelfs nu er van storm nog geen sprake is, heeft onze boot het hier zwaar te verduren.

Vannacht is het allemaal begonnen. Nadat de poortwachters van het Kanaal — de vuren van Ouessant en Lizard Head — ons hadden uitgewuifd. Het was opvallend helder. Hoewel wij 53 mijl (bijna honderd kilometer) van de Engelse kust waren verwijderd, prikte de blink van Lizard regelmatig vanachter de kim. De hemel was tussen de zware wolkenpartijen door zo dik bezaaid met sterren, dat het niet eens zo eenvoudig was de bekende sterrenbeelden eruit te halen.

Depressie
Enkele uren na middernacht begon het. Boven de ingang van het Kanaal ontwikkelde zich plotseling een depressie, wat gepaard ging met regen en veel wind, die aanvankelijk uit het zuidwesten kwam. Later draaide de wind naar noordwest en wakkerde aan tot kracht zes. Die richting beviel kapitein Poot allerminst, want de rotsige kust van Bretagne kwam daardoor aan lij. Het was vrijwel alle hens aan dek. De tros moest gevierd worden tot 1100 meter.

De tros moest gevierd worden en in de ruige zee ligt de Ile de France nu 1100 meter achter ons.

WORDT VERVOLGD.

Bron: Algemeen Dagblad
Tekst: Piet van den Broecke
fotograaf: Onbekend
Artikelenserie uit collectie familie Lissenberg Schiedam
* De Zwarte Zee en Ile de France zijn beide gebouwd door vennoten van I.H.C. Holland N.V. De eerste door Smit te Kinderdijk en de tweede door Werf Gusto te Schiedam


*Donderdag 6 januari vertrok het boorplatform onder grote belang­stelling van de Werf te Schiedam.  Op de rivier werd het getrokken door de sleepboten Azië, Europa, Schouwenbank en Steenbank, alsmede de sterkste sleepboot ter we­reld, de Zwarte Zee.  Op zee ging deze laatste alleen verder met de zware sleep voor een tocht van 2600 mijl. De belevenissen gedurende deze lange sleepreis werden dagelijks in het Algemeen Dagblad beschreven onder de aanduiding: “Op vijf poten naar Dakar”!

Tijdens de tocht naar zee werden o.a. filmopnamen gemaakt voor het bioscoopjournaal (Polygoon) en voor de Nederlandse, Duitse en Engelse televisie.
bron: Gusto Berichten No. 2 1966


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2019

Laatst bijgewerkt op: 13 april 2019