Categoriearchief: Mijn Gusto

Het zinken van de Toba-kraan (Bnr. 486 – 1914)

Dit is de beschrijving van een van het meest ernstige en tragische ongeval in het lokale havengebied van Puerto Belgrano. Eind 1923 was om nog nader te bepalen redenen de gloednieuwe Toba- drijvende kraan gezonken en had vijf aan medewerkers het leven gekost. Niet lang daarvoor had hij zijn grote entree gemaakt in het dok, zonder dat iemand zich dit tragische einde had kunnen indenken.

Op een reis naar Puerto Belgrano


De sleepboot ‘Gelderland’

In mei 1923, na ongeveer tien jaar werd er tussen de nationale overheid en het Nederlandse bouwbedrijf AF Smulders Werf Gusto, een overeenkomst bereikt voor de levering van de Toba- kraan, waarvan het acquisitiecontract in februari 1914 was getekend. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog deden zich allerlei vertragingen voor vanwege de hogere prijs, die Werf Gusto in rekening bracht. Op verzoek van de minister van Marine, admiraal Manuel Domecq García, werd overeengekomen dat de prijsverhogingen van de oorspronkelijke prijs gelijkelijk werd  verdeeld, tussen Werf Gusto en de nationale overheid. Lees verder Het zinken van de Toba-kraan (Bnr. 486 – 1914)

Laatst bijgewerkt op: 31 mei 2022

Bijdrage Gusto aan E 55 (Energiehal R’dam)


Van 18 Mei tot 3 September 1955 zal in Rotterdam, een van de steden, die door het oorlogsgeweld het zwaarst getroffen werden, een nationale manifestatie van Nederlands energie worden gehouden, genaamd E 55. Geen tentoonstelling in de gewone zin van het woord, maar een manifesta­tie van de ENERGIE, die gedurende de afgelopen tien jaren in Nederland is ontplooid. De E 55 beoogt aan het Nederlandse volk en aan het buitenland te laten zien, wat er in de laatste jaren in ons land tot stand is gebracht, met als achtergrond de moderne wetenschap en het wetenschappelijk onderzoek. Lees verder Bijdrage Gusto aan E 55 (Energiehal R’dam)

Laatst bijgewerkt op: 22 november 2019

Een reis om de oude Wereldzee (Slot)


Terwijl wij daarna links en rechts handen stonden te schudden, werd ons verteld, dat het vliegveld al dagen lang wegens de regen gesloten was!
We hadden niet verwacht, de volgende dag al weer weg te kunnen gaan. Het vliegveld was gelijk zand-pap! ,.Neen, vandaag kunt U niet weg. Als het niet meer regent, is het veld over acht dagen wel droog.” Maar we hadden geen acht dagen tijd en het was ons aan te zien. .,Dan zetten we de weg wel af”, zei de commandant, ,.probeert U van daar op te stijgen.” Vijftien Franse soldaten zeulden het toestel uit de modder naar de weg. Maar er stond te veel zijwind. Dan starten we op de weg en proberen op de startbaan omhoog te komen. Het gelukte. De wereld om ons heen verdween! Door de modder op de ruiten. Maar we verloren ook het contact met de grond en eenmaal in de lucht, sloeg de modder van de ruiten af. Lees verder Een reis om de oude Wereldzee (Slot)

Laatst bijgewerkt op: 9 november 2019

Een reis om de oude Wereldzee (2)


De reis gaat verder: Rome – Brindisi – Corfu – Athene – Istanbul – Antalya. Het is 17 October 1953 als dit laatste traject wordt gevlogen. Het scheelde niet veel, maar we hebben niet in de kast gezeten en we hebben gelukkig geen kennis gemaakt met de Turkse contra-spionnagedienst. Hoeveel het gescheeld heeft, weten we niet, maar het was toch een gekke gewaar­wording, toen we – na enkele dagen in lstanbul geschuild te hebben voor slecht weer – op ons verzoek naar Smyrna te mogen vliegen, een telegram van de Verkeersleiding te zien kregen, waarin men informeerde: “Welk toestel is dat? Houdt hen vast. We weten van niets!”‘ Lees verder Een reis om de oude Wereldzee (2)

Laatst bijgewerkt op: 9 november 2019

Scheepsramp in het Kanaal


Blijkens een telegram uit Parijs aan de’ Daily Chronicle” wordt de Fransche baggermolen „La Normandie”, met een Nederlandsche bemanning van 15 koppen, als met man en muis vergaan beschouwd, vermoedelijk in den storm van 3 op 4 October in het Kanaal.

Sinds 3 October, toen het vaartuig Ouhuistrehan met bestemming naar Havre verliet, is niets meer van den baggermolen en de opvarenden vernomen. De nasporingen hebben tot dusver geen resultaat opgeleverd.

Omtrent het ongeluk van de „La Normandie” wordt nader aan de Tel. gemeld: De “La Normandie” werd door een sleepboot „La Reine des Plots” in de flank gevaren en maakte sterk water. De boot begon spoedig te zinken en de opvarenden trachtten zich in de , booten te redden. Ook de andere boot kreeg ernstige averij en kon geen hulp bieden, doch slaagde er nog in Henfleur te bereiken. Lees verder Scheepsramp in het Kanaal

Laatst bijgewerkt op: 5 november 2019

Raadplaat.


Een foto, ter grootte van een ansichtkaart. Gemaakt, waarschijnlijk eind 40’er begin 50’er jaren aan de kleding te zien. Ter gelegenheid waarvan de foto is gemaakt is niet helemaal duidelijk. Ook niet wie er op staan afgebeeld. Links en rechts staan wat oudere heren, het gros daar tussenin zijn merendeels jongeren. Is het het bezoek van een bedrijfsschool van een andere werf, of een Technische School die te gast was bij de Bedrijfsschool Gusto. Wie kan ons over de foto meer vertellen?

De foto werd gevonden in het archief van GustoMSC. De fotograaf is niet bekend. De kwaliteit van de foto is niet geweldig, zelfs niet na groot inscannen. De mannen staan tegen de zon in te kijken zonder tegenlicht, waardoor bij het merendeel de oogkassen zwart zijn door de schaduw.

Klik hier voor een vergroting van de foto.


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2019

Laatst bijgewerkt op: 11 oktober 2019

Totstandkoming Contract Ile De France!


Dit curieuze verhaal laat zien hoe een aantal scheepsbouwers in een buitenlandse offshore-boormaatschappij verzeild zijn geraakt.

Het was in het voorjaar 1964 dat een directeur van de Franse boormaatschappij Forasol op bezoek was bij Shell den Haag om te spreken over hun boorwerkzaamheden in de Sahara voor Compagnie Française de Pétrol en ook voor Shell. Lees verder Totstandkoming Contract Ile De France!

Laatst bijgewerkt op: 9 april 2020