Op vijf poten naar Dakar* (6)

Leestijd: 3 minuten

DE FURIE VAN BISCAJE

“We waaien de oceaan in”

A/B ZWARTE ZEE, 47′ 27′ NOORD, 10° 40′ WEST, DONDERDAGMIDDAG

Een sleepreis van 2600 mijl.

De furie van de Biscaje is voor ons opengegaan. Met een gekmakende eentonigheid komen ze sinds gisteravond op ons aan: complete flatgebouwen van zeeën. De Zwarte Zee rolt nu al dagen lang, maar de laatste 24 uur zo erg, dat ik me in een karnton waan, die doorlopend ronddraait en die bovendien met grote regelmaat vele meters wordt opgetild om even later in het volgende golfdal te worden gesmakt.

Windkracht 8 met uitschieters naar 9 en 10, zet de tros tussen de Zwarte Zee en de Ile de France onder zware spanning.

Ile de France staat dwars op ons
De voorbije nacht is de zuidwestenwind toegenomen tot kracht 8, met uitschieters naar 9 en 10. Daardoor is de Ile de France flink gaan driften. Het eiland drijft nu zo ongeveer dwars van ons en het stampt hevig. Desondanks houdt het zich uitstekend, zoals chef-runner Arie Drost ook vandaag weer constateerde. Hoewel de Ile de France pogingen doet de Zwarte Zee om de noordwest te trekken, maken we toch aardig voortgang. In ieder geval schieten we sneller op dan twee andere slepers van Smit, die op 5 maart 1947 in de Golf van Biscaje in slecht weer verdaagden en er op 30 maart pas weer uit tevoorschijn kwamen.

Worsteling
Deze gedenkwaardige worsteling leverden destijds de Tyne en de Witte Zee, gezamenlijk met een tinbaggermolen op weg naar Billiton. De sleep was al tot bij Kaap Finisterre gevorderd, toen men met slecht weer en tegenwind te kampen kreeg. De schepen kwamen geen duimbreed meer vooruit. Integendeel. ze werden teruggewaaid tot bij Wight, de hele Golf van Biscaje en het halve Kanaal door. Pas 25 dagen later passeerden de slepers — en ditmaal met meer succes —Kaap Finisterre.

Goede kant
De Zwarte Zee waait voorlopig met haar sleep de Atlantische Oceaan in. Zo bijster erg is dit niet. omdat we zo ongeveer de goede kant uitgaan. Alleen de kracht waarmee het gebeurt, baart veel zorgen. Zorgen om de tros, die in de zij is gevierd en het hard te verduren krijgt. Zorgen ook om de maaltijden, aangezien het in de kombuis een rare heksenketel is. Met stormlatten en touw moeten de pannen op het fornuis worden gehouden. Een streven, waarin kok Rotteveel en koksmaat Jaap Blonk, naar de geluiden te oordelen, niet bij voortduring slagen.

We zijn vandaag precies een week onderweg. In die week zijn we 640 mijl gevorderd, ruwweg een kwart van de afstand. Dat de wind snel naar het noorden mag draaien en ons zonder hindernissen naar Dakar mag voeren.

WORDT VERVOLGD.

Bron: Algemeen Dagblad
Tekst: Piet van den Broecke
fotograaf: Onbekend
Artikelenserie uit collectie familie Lissenberg Schiedam
* De Zwarte Zee en Ile de France zijn beide gebouwd door vennoten van I.H.C. Holland N.V. De eerste door Smit te Kinderdijk en de tweede door Werf Gusto te Schiedam


*Donderdag 6 januari vertrok het boorplatform onder grote belang­stelling van de Werf te Schiedam.  Op de rivier werd het getrokken door de sleepboten Azië, Europa, Schouwenbank en Steenbank, alsmede de sterkste sleepboot ter we­reld, de Zwarte Zee.  Op zee ging deze laatste alleen verder met de zware sleep voor een tocht van 2600 mijl. De belevenissen gedurende deze lange sleepreis werden dagelijks in het Algemeen Dagblad beschreven onder de aanduiding: “Op vijf poten naar Dakar”!

Tijdens de tocht naar zee werden o.a. filmopnamen gemaakt voor het bioscoopjournaal (Polygoon) en voor de Nederlandse, Duitse en Engelse televisie.
bron: Gusto Berichten No. 2 1966


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2019

Laatst bijgewerkt op: 13 april 2019