Categoriearchief: Veerboten

Bouw en Afbouw CO. 719 ‘Free Enterprise IV’


Zaterdagmiddag om half vier zal mevrouw K. Bradford, echtgenote van een der directeuren van de Engelse rederij Townsend Car Ferries Ltd. te Dover op de werf van Gusto te Schiedam de vierde ferry dopen welke voor rekening van genoemde onderneming is gebouwd. Dit wordt dan de “Free Enterprise IV”.

Ondanks het feit dat de „Free Enterprise III” en de „Free Enterprise IV” dezelfde lengte over alles hebben en beide ontworpen zijn voor het vervoer van 1200 passagiers en 280 auto’s, zijn het niet volledig zusterschepen. Behalve dat de laatste iets breder is dan de voorafgaande, zijn er meer verschillen. De „Free Enterprise III” is uitgerust met twee, de „Free Enterprise IV” met drie schroeven. Verder is het front van de bovenbouw gewijzigd. Voor is een „observation room” met grote vooroverhellende ramen, zodat de passagiers, gezeten in luxueuze vliegtuigstoelen, een vrij uitzicht op het dek en de zee hebben. Achter de „observation room” zijn twee salons waar ook winkels en bars gelegen zijn. Lees verder Bouw en Afbouw CO. 719 ‘Free Enterprise IV’

Laatst bijgewerkt op: 25 oktober 2020

CO. 882: “Free Enterprise VII” 1973


Op de Werf Gusto is zaterdagmiddag de roll-on / roll-off-veerboot „Free Enterprise VII” te water gelaten. De plechtige handeling werd verricht door mevrouw K. Siddle, echtgenote van een der directeuren van de opdrachtgever, Townsend Car Ferries Ltd. in Dover. In het voorjaar  van 1973 wordt het schip ingezet op de. dienst Dover-Zeebrugge.

Precies volgens het thema om kwart voor drie sloeg de fles champagne tegen het schip stuk, waarop Gusto’s Muziekvereniging achtereenvolgens het Engelse en het Nederlandse volkslied ten gehore bracht. Na de tewaterlating, die ondanks het slechte weer veel belangstellenden trok, had in het kantoorgebouw van Gusto een receptie plaats; tijdens welke mevrouw Siddle een korte toespraak hield. De „Free Enterprise VII” is een zusterschip van de „Free Enterprise . VI”, die in januari van dit jaar bij Gusto van stapel liep en nu met vijf andere „Free Enterprise”-schepen de verbinding tussen het vaste land van Europa en Engeland onderhoudt. De „VII” is voorlopig het laatste schip van de “Free Enterprise” serie waarmee Werf Gusto in 1961 begon. Lees verder CO. 882: “Free Enterprise VII” 1973

Laatst bijgewerkt op: 16 oktober 2020

Tina Scarlett 60 jaar na dato!


Dit jaar (2020) is het zestig jaar geleden, dat de veerboot ‘Tina Scarlett’ (CO. 402 – Werf Gusto Slikkerveer – Casco)* op haar reis van Keulen naar Rotterdam verongelukte ter hoogte van de Nederlandse grens. Het schip raakte op de snelstromende rivier op drift en boorde zich in een binnenvaartschip geladen met kerosine. Het geldt nog immer als een van de grootste rampen ooit plaatsgevonden op de Rijn. Het Duitse ‘FDV -Deutscher Fährschiffahrtsverein e.V.’ besteed in haar septembernummer (2020) van haar kwartaaltijdschrift uitgebreid aandacht aan dit ongeluk. Daar de Stichting Erfgoed Werf Gusto diverse foto’s en informatie heeft aangeleverd op verzoek van de schrijver van het artikel de heer Uwe Jakob, stond de DFV ons toe het zeer complete artikel te publiceren op onze website. Waarvoor onze hartelijke dank!


[3d-flip-book mode=”fullscreen” id=”28851″ ][/3d-flip-book]

Voor “beeldvullend” klik op de button X aan de rechterkant in de balk hierboven.

bron: Kwartaalblad van de DFV – tekst: Uwe Jakob
* Het schip werd afgebouwd op een werf in Keulen (D)


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2020

Laatst bijgewerkt op: 30 september 2020

Glazen vlinder voor ‘Free Enterprise III”


‘Ik zei tegen die Engelsman, dat het iets moest worden als een kleurige ‘vlinder’ aan de muur. Zie je, op zo’n boot past geen diepzinnig kunstwerk. Het moet probleemloos zijn, want de passagiers zijn in een heel andere stemming. Het is voor mij dan ook een heel ‘gezellig’ geval geworden.. In zijn atelier aan de Oude Sluis te Schiedam wijst de 47-jarige glazenier Frits Henderickx naar een ontwerptekening aan de muur, waarop met zwarte lijnen de verkeersmiddelen staan afgebeeld, zoals die omstreeks 1890 werden gebruikt. Een ‘radershowboot’ trekt sterk de aandacht. 

“Die heb ik als het ware in „geel spotlight” gevangen, zoals men een scène op het toneel met schijnwerpers belicht. Het overige is uitgevoerd In blauw.”

Het „gezellig geval” is een zogenaamde glasapplicatie, ook wel grisaille of muraille genoemd. Het schip is de Free Enterprise III, welke is gebouwd op de werf van Gusto en deze week naar Dover koerste om te worden ingeschakeld bij de veerdienst Dover-Calais of Dover-Zeebrugge. Lees verder Glazen vlinder voor ‘Free Enterprise III”

Laatst bijgewerkt op: 30 september 2020