Free Enterprise III (Co. 538) 1966

Leestijd: 2 minuten

Aan het bouwen van schepen van het type ‘roll-on/roll-off’ lijkt geen einde te komen. Zaterdagmiddag gleed er in Schiedam wéér een van de helling, bestemd om straks, in de zomermaanden, ingezet te worden op de verbinding Zeebrugge—Dover.

Steeds meer en steeds groter, zo vergaat het de schepen die de verbinding tussen Engeland en het Continent dienen te onderhouden. De Free Enterprise III. die zaterdagmiddag te water ging bij de Schiedamse Werf Gusto, kan weer heel wat meer voertuigen en passagiers meenemen dan de zusterschepen van dezelfde naam, die eerder de helling van deze IHC-werf verlieten.

Het nieuwe schip heeft een lengte van 117,50 meter en een breedte van 18,60 meter. Om het manoeuvreren in de vrij smalle havens aan beide kusten te vergemakkelijken is de Free Enterprise uitgerust met een boegroer en een boegschroef.

In totaal kunnen met deze hypermoderne veerboot 1000 passagiers worden overgezet. De meegenomen auto’s kunnen geparkeerd worden op drie dekken. Ze rijden er door een deur aan de achterzijde in en verlaten aan de overkant via eenzelfde toegang in de boeg het schip. Een speciaal geconstrueerde, scharnierende rijbrug maakt het mogelijk de voertuigen te verdelen over de drie dekken.

Omstreeks 20 juli, zo verwacht men bij Werf Gusto, zal de Free Enterprise IIl aan de Engelse rederij Townsend Car Ferries worden overgedragen. De bouw heeft dan nog geen jaar geduurd, bewijs van de haast die de Britten hebben met het in de vaart brengen van hun derde roll-on/roll-off -schip en de vaardigheid die men inmiddels bij de Schiedamse werf met het bouwen van dit type schip heeft verworven.

De haast van de Engelse rederij lijkt verklaard met de vervoerscijfers die men in het seizoen ’65 haalde: per dag 2500 auto’s en 11.500 passagiers. En die aantallen groeien nog steeds. 


Bron: Het vrije volk democratisch-socialistisch dagblad 16-05-1966 ©


Alle foto’s: Gemeentearchief Schiedam / Fotograaf: Onbekend

Bewaren

Laatst bijgewerkt op: 13 oktober 2023

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf