Free Enterprise VI (Co. 881 – 1972)

Leestijd: 2 minuten

Op de Werf Gusto is zaterdag de veerboot „Free Enterprise VI” te water gelaten. De plechtige handeling werd verricht door mevrouw J. N. Ayers, echtgenote van een van de directeuren van de firma James M. Dewar en Son Ltd., consultant voor „Townsend-Thoressen Car Ferries Ltd., die de opdracht heeft gegeven voor de bouw van het schip. Ondanks het gure weer was er veel belangstelling voor de tewaterlating van de „Free Enterprise VI”. Om vier uur precies sloeg de fles champagne stuk tegen het schip, waarop het Engelse volkslied ten gehore werd gebracht.

De tewaterlating verliep zonder moeilijkheden, waarop men aanvankelijk wel gerekend had. De waterstand in de Nieuwe Waterweg was buitengewoon laag, bovendien was het niet denkbeeldig, dat de laag vet, waarin de boot van de helling af moest glijden, hard geworden zou zijn. Het raadslid Ed den Brabander noemde de tewaterlating een „lekker gaandertje”.

Twee jaar geleden werd de .,Free Enterprise V” bij Gusto voor dezelfde firma te water gelaten. De „Free Enterprise VI” is de vijfde veerboot. die Werf Gusto binnen zeven jaar voor „Townsend Car Ferrles Ltd. bouwt. Het schip wordt in mei van dit jaar in gezet op de diensten Dover-Zeebrugge en Dover-Calais. De ..Free Enterprise V'” en de ,.Free Enterprise VI” zijn in vele opzichten eender. Belde schepen bieden plaats aan maximaal twaalfhonderd passagiers en driehonderd auto’s, waarvoor de schepen met een aantal beweegbare autodekken zijn uitgerust. De „Free Enterprise”-schepen V en VI hebben beide een grote „observation room”, vanwaar de passagiers, die plaats kunnen nemen In de luxueuze vliegtuigstoelen die er staan een vrij uitzicht hebben op het dek en de zee. Achter de „observation room” zijn twee salons met bars en een winkel, waar men inkopen kan doen zonder belasting te betalen. Voorts zijn de schepen voorzien van vierpersoonshutten, waarin overdag zes zitplaatsen zijn en enkele rustsalons. De schepen zijn gebouwd volgens het „roll-on/roll off”-systeem: zowel aan de voor- als aan de achterzijde van de schepen zit een klep, bij het inschepen wordt een van de twee naar beneden geklapt,  zodat de te vervoeren auto’s en vrachtwagens over de klep het schip op kunnen rijden. Werf Gusto bouwt voor „Townsend Thoresen Car Ferries Ltd” ook de „Free Enterprise VII”. De kiel voor dit schip wordt de volgende maand gelegd.

Specificaties:*

  • Lengte: 117,50 meter (1972), 139,40 (1985)
  • Breedte van de romp: 19,00 meter (1972), 22,48 (1985)
  • Diepgang: 4,80 meter (19720, 5,25 meter (1985)
  • Tonnage: 4.981 (1972), 12.503 (1985)
  • Voortstuwing: Drie 8-cylinder Stork Werkspoor RBL viertakt diesels.
  • Snelheid: 22 knopen (1972), 19 knopen (1985)
  • Capaciteit: 1.132passagiers, 250 auto’s en 24 vrachtwagens (1972),
  • 1.350 passagiers, 370 auto’s en 50 vrachtwagens. (na verbouwing)
  • Aantal bemanningsleden: 80

bron:
Rotterdamsch Nieuwsblad 31 januari 1972
doverferryphotosforums.co.uk
*Na verbouwing in Duitsland



Alle foto’s: Gemeentearchief Schiedam / fotografie: Onbekend
Headerphoto: Collectie Ray Thornton

 

Laatst bijgewerkt op: 28 augustus 2023

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf