Co. 719 ‘Free Enterprise IV’ 1969

Leestijd: 2 minuten

Zaterdagmiddag om half vier zal mevrouw K. Bradford, echtgenote van een der directeuren van de Engelse rederij Townsend Car Ferries Ltd. te Dover op de werf van Gusto te Schiedam de vierde ferry dopen welke voor rekening van genoemde onderneming is gebouwd. Dit wordt dan de “Free Enterprise IV”.

Ondanks het feit dat de „Free Enterprise III” en de „Free Enterprise IV” dezelfde lengte over alles hebben en beide ontworpen zijn voor het vervoer van 1200 passagiers en 280 auto’s, zijn het niet volledig zusterschepen. Behalve dat de laatste iets breder is dan de voorafgaande, zijn er meer verschillen. De „Free Enterprise III” is uitgerust met twee, de „Free Enterprise IV” met drie schroeven. Verder is het front van de bovenbouw gewijzigd. Voor is een „observation room” met grote vooroverhellende ramen, zodat de passagiers, gezeten in luxueuze vliegtuigstoelen, een vrij uitzicht op het dek en de zee hebben. Achter de „observation room” zijn twee salons waar ook winkels en bars gelegen zijn.

De sfeervolle eetzaal biedt plaats aan 134 passagiers. De dempende werking wordt veroorzaakt doordat de amplitude van de bewegende oliemassa een fase verschilt met de amplitude van het slingeren van het schip. Het schip is voorzien van alle moderne navigatieapparatuur, zoals true-motion radar, gyro-compasss met automatische piloot en een uitgebreide radio-installatie.

De auto’s en vrachtwagens rijden via de geopende boeg- of hekklep het schip op en dan via verschillende rij-bruggen naar de aangewezen plaats. Aan welk einde van het schip de auto’s binnenrijden, hangt af van de haven van inscheping. In Zeebrugge en Calais vaart het schip vooruit de landingsfuik in en vindt het lossen en laden plaats door de boegklep. In Dover geschiedt dit via de hekklep.

Bron: De Havenloods 27 februari 1969

Specificaties:

Lengte: 117,51 meter
Diepgang: 4,28 meter
Tonnage: 5.049
Voortstuwing: Drie 12-cylinder RBL 6612 Smit M.A.N. viertakt diesels.
Stuwkracht: 12.240 kW/4.080 bhp
Snelheid: 19 knopen
Capaciteit: 1.132passagiers en 260 auto’s, of 160 auto’s en 40 trailers
Aantal bemanningsleden: 74Foto’s: Digitale Collectie St. Werf Gusto – Fotografie: C. Kramer Rotterdam en J. Paardekam Werf Gusto.

Laatst bijgewerkt op: 27 oktober 2023

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf