Co. 882 ‘Free Enterprise VII’ 1973

Leestijd: 2 minuten

Op de Werf Gusto is zaterdagmiddag de roll-on / roll-off-veerboot „Free Enterprise VII” te water gelaten. De plechtige handeling werd verricht door mevrouw K. Siddle, echtgenote van een der directeuren van de opdrachtgever, Townsend Car Ferries Ltd. in Dover. In het voorjaar  van 1973 wordt het schip ingezet op de. dienst Dover-Zeebrugge.

Precies volgens het thema om kwart voor drie sloeg de fles champagne tegen het schip stuk, waarop Gusto’s Muziekvereniging achtereenvolgens het Engelse en het Nederlandse volkslied ten gehore bracht. Na de tewaterlating, die ondanks het slechte weer veel belangstellenden trok, had in het kantoorgebouw van Gusto een receptie plaats; tijdens welke mevrouw Siddle een korte toespraak hield. De „Free Enterprise VII” is een zusterschip van de „Free Enterprise . VI”, die in januari van dit jaar bij Gusto van stapel liep en nu met vijf andere „Free Enterprise”-schepen de verbinding tussen het vaste land van Europa en Engeland onderhoudt. De „VII” is voorlopig het laatste schip van de “Free Enterprise” serie waarmee Werf Gusto in 1961 begon.

De veerboot is gebouwd onder toezicht van Loyd’s Register of Shipping en volgens de eisen van de DPI, de Engelse Scheepvaartinspectie, en de “International Convention for the safety of Life at Sea”.
Ongeveer twaalfhonderd passagiers en 380 personenwagens kunnen tegelijk met de ,,Free Enterprise VII” vervoerd worden. De lengte van het schip is 117.50 meter, de breedte 19.05 meter. De „VII” is in staat een snelheid van 21 knopen te varen; het vermogen van het schip bedraagt 13.200 pk. De voorstuwing geschiedt door drie 8-cilinder 4400 pk Stork Werkspoor motoren, die de schroeven aandrijven, waarvan de bladen verstelbaar zijn.

Evenals de “Free Enterprise IV”, „V”, en ,,V1″. heeft de “Free Enterprise VII” op het voorschip een ruime „observation room” met grote vooroverhellende ramen, zodat passagiers een vrij uitzicht op het dek en de zee hebben. Op het brugdek is een tweede „observation room” met uitzicht op het achterschip. Deze ruimtes kunnen tevens dienst doen als rustsalons.

Op het sloependek bevinden zich zeventien vierpersoons slaaphutten, die overdag zitplaats bieden aan zes passagiers. Op het promenadedek zijn salons, restaurants, bars en belastingvrije winkel te vinden. Tevens zijn aan boord, op het shelterdek een bank en een immigratiekantoor.

De auto’s rijden via de geopende boeg- en heklep het schip op en dan via verschillende rijbruggen naar hun plaats. De speciaal geconstrueerde beweegbare dekdelen aan de zijkanten van het ruim kunnen zodanig worden ingesteld, dat zelfs grote zware vrachtwagens aan boord kunnen komen.

Wanneer volgend jaar de „Free Enterprise VII” in gebruik wordt genomen, zullen zeven door Werf Gusto geleverde boten voor het vervoer van passagiers regelmatig het Kanaal oversteken. 

Bron: Rotterdamsch Nieuwsblad / Schiedamsche Courant 23 oktober 1972
foto: Gemeentearchief Schiedam / fotograaf: Onbekend


Levensloop van Free Enterprise VII

Laatst bijgewerkt op: 28 augustus 2023

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf