Mijnenveger „Abcoude” te water gelaten

Leestijd: 2 minuten

Gistermiddag is van de Werf Gusto te Schiedam met goed gevolg te water gelaten de mijnenveger ,.Abcoude”. De doopplechtigheid werd verricht door mej. Pomes, officier tweede klasse van de Marva’s die de door familie-omstandigheden verhinderde echtgenote van de burgemeester van Abcoude, mevrouw M. A. Quarles van Ufford , verving.

De ,,Abcoude” gleed onder de tonen van het Amerikaanse volkslied in het water. Namens de directie van de werf  bracht nu F. Smulders allereerst dank aan de vertegenwoordiger van de Amerikaanse Marine, captain Hugh P. Webster. Hij wenst vervolgens mej. Pomes. van de Koninklijke Marine en de burgemeester ( jhr. Quarles van Ufford ) van Abcoude geluk.

foto: Collectie St. Erfgoed Werf Gusto

Namens de vlagofficier materieel, Schout bij Nacht, Propper , sprak diens plaatsvervanger, commandeur A. M. Valkenburg. Deze mijnenvegers hebben een houten huid en dekken. In zekere zin betekenen ze een teruggang naar de bouw van houten schepen. De werf is er in geslaagd de hieraan verbonden moeilijkheden te overwinnen. De ,Abcoude’ is de veertiende van de 32 mijnenvegers van de Dokkum-klasse, welke op een aantal Nederlandse werven voor Amerikaanse rekening gebouwd werden, in het zgn „off shore procurement programme”. Ze zullen de Nederlandse wateren bevaren.

bron: Nieuwe Schiedamsche Courant 3 september 1955

Zij werd in dienst gesteld 18 mei 1956. Het schip werd in 1994 door de Marine opgelegd en doorverkocht aan de Peruviaanse Marine. Het schip vetrok in 1994 richting Peru en werd herdoopt als ‘Carrasco’. Het schip werd ingezet bij de ‘ Hydrografische Eenheid’  voor o.a. Oceanografisch onderzoek. Heden ten dage is het schip nog immer actief voor deze eenheid onder de naam BAP 173 ‘Zimic’.


headerfoto: Ingemmet.gob.pe
fotograaf: Onbekend
Stichting Erfgoed Werf Gusto 2019

Laatst bijgewerkt op: 14 oktober 2019