Humber en Poolzee met boorponton teruggekeerd.

Leestijd: 2 minuten

VLAARDINGEN — De nog jonge kapiteins van de sleepboten „Humber” en „Poolzee”, Jan Slotboom en Evert van Roon, en de leden van de bemanning van deze slepers van L. Smit’s & Co’s Internationale Sleepdienst toeven opnieuw thuis. Zij namen vorige week afscheid voor een onbekende, maar in elk geval, lange tijd vermoedden zij: in werkelijkheid betekende het een afscheid voor slechts enkele dagen, althans voorlopig.

Kapitein J. SLOTBOOM (29)
..ook in afwachting van betere weersomstandigheden..

Hun opdracht luidde vorige week de voor rekening van de Shell bij Werf Gusto te Schiedam gebouwde boortponton van zestig meter lengte en 25 meter breedte met een hoogte van vijftien meter naar Maracaibo (Venezuela) te brengen. Welgemoed begonnen Jan Slotboom en Evert van Roon met de uitvoering van dit niet bepaald eenvoudige karwei, een sleepreis van rond 5500 mijl, waarbij men zich voorstelde af te wijken van de normale koopvaardijroute in de verwachting voor het logge gevaarte gunstiger weersomstandigheden aan te treffen.

Toen Slotboom en Van Roon, buiten waren, ongeveer „om de Goeree” en het weer als maar verslechterde, terwijl de verwachtingen ook al niet gunstig waren, achtte men het onverantwoord met de onhandelbare boorponton het drukbevaren Engelse Kanaal in te gaan. Men besloot daarom terug te keren. In de Koningin Wilhelminahaven te Vlaardingen koos men ligplaats, in afwachting van beter weer.

Zodra het mogelijk is, vertelde de jonge kapitein Jan Slotboom ons vertrekken we weer. Het is de bedoeling, dat hij met de Humber de hele tocht naar Venezuela maakt. Het plan is namelijk, dat op ongeveer de helft van de reis de Poolzee losmaakt, omdat het moeilijkste gedeel te achter de rug zal zijn.

bron: Rotterdamsch Parool – De Schiedammer 12 januari 1959
foto’s: Rotterdamsch Parool – De Schiedammer / fotograaf: Onbekend


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2019

Laatst bijgewerkt op: 10 maart 2019