Er is door de Stichting Erfgoed Werf Gusto in de aanloop naar de onthulling van het ‘Monument Werf Gusto’ in juli 2018 op velerlei manieren getracht te ontdekken wat er toch in hemelsnaam met het schitterende plastiek van de kunstenaar Gust Romijn is gebeurd na de gedwongen sluiting van de werf in 1978?
Het plastiek, in 1963 door het voltallige personeel geschonken aan de jubilerende werf (1862-1962), zou een voorname plaats hebben kunnen krijgen in de feestelijkheden rond de onthulling van het monument. Echter het is tot voor kort een raadsel gebleven wat er met het zes meter hoge plastiek is gebeurd. Een klein artikel in het Algemeen Dagblad van 7 april 1981 maakte melding, dat de fontein herplaatst zou worden in de grote vijver van het Beatrix park in Schiedam. De historische vereniging van Schiedam maakte in haar maandblad ‘Scyedam’ van 1 april 1982 melding van het feit, dat de edelstalen fontein van Werf Gusto evenals kasten uit het oude kantoorpand zouden worden overgedragen aan het Stedelijk Museum Schiedam of het Gemeentearchief van Schiedam. Al deze initiatieven zijn niet tot uitvoer gekomen. Navraag in 2016-2017 over een mogelijk adres van het plastiek bij het Stedelijk Museum Schiedam, het Gemeentearchief Schiedam, oud-burgemeester R. Scheeres en de weduwe van Gust Romijn leverde niets op. Inmiddels, nadat we deze week onaangenaam verrast werden door ons toegestuurde foto’s, zijn we op de hoogte wat er met het plastiek is gebeurd.
De foto’s spreken voor zich. De opnames zijn vermoedelijk gemaakt tijdens het slopen van het kantoorpand begin 80’er jaren. Op de opnames is waarschijnlijk de auto zichtbaar van de fotograaf welke is voorzien van een blauwe kentekenplaat. De overheid is midden zeventiger gestopt met de uitgifte van blauwe kentekenplaten. We mogen hieruit concluderen, dat ook de fontein niet is ontkomen aan de sloopdrift, die zo kenmerkend was voor die tijd.
Saillant detail is dat de getoonde foto’s niet echt rijmen met de krantenberichten uit 1981 en 1982.
Stichting Erfgoed Werf Gusto 2018
Laatst bijgewerkt op: 30 januari 2019