Driedaagse Excursie Bedrijfsschool Geleen (2)

Leestijd: 2 minuten

Om 7 uur de andere morgen was het opstaan geblazen. Jongens, wat hadden we toen oog een slaap. Maar de leiding kiepte ons er zonder pardon uit. Na het ontbijt eerst corvee, slaap­kamers opruimen en helpen borden wassen en toen op een holletje naar de boot voor een tocht naar de Deltawerken. Deze tocht zullen we nooit vergeten. 

Het was in één woord: geweldig! Een fijne kapitein liet ons in groepjes van vijf telkens op de brug komen, waar hij alles over het schip vertelde en voor ons de radar aanzette en vertelde hoe dat werkte. Ook mochten we in de machine­kamer kijken.
Bij de Brienenoordbrug brachten ze net met twee grote kranen een stuk van de brug om­hoog. Bij Hellevoetsluis werd ook een brug gebouwd: alweer Gusto. Toen was bet tijd voor de lunch, ook geweldig. Na de lunch kwamen we bij de sluizen in het Haringvliet. Hier zijn we van boord geweest voor een bezoek aan de bouwput. Het eerste wat we zagen was een heel grote kraan “Nestum”; ook al Gusto­werk. We voelden ons allemaal heel klein wor­den toen we dit geweldige werk zagen.

Op de terugweg naar Rotterdam passeerde ons de Statendam, op weg naar zee. Wat een enorm schip is dat. We passeerden de olie- en benzine­opslagplaatsen te Pernis, dan Wilton-Fijenoord en daar zagen we de Werf Gusto! Op de Maas lag toevallig net het vliegdekschip de Karel Doorman, en nog een paar onderzeeboten, iets wat geen van ons ooit had gezien.

Om zes uur waren we in Rotterdam terug. Vlug naar de jeugdherberg. want we hadden alweer flink honger. De vader en moeder hadden hier vast op gerekend, want het was weer “af”. Vooral de pudding met zoute amandelen voor een van onze jongens. Een geheim van onze leiders? Na het eten een wandeling door de Maas­tunnel naar de overkant van de Maas. We vonden het fijn, dat de heer Kop zoveel wist over Rotterdam, want hjj kon ons precies ver­tellen, hoe die tunnel gemaakt is en ook, dat Gusto hieraan had medegewerkt. Terug in de jeugdherberg wilden de meeste jongens direct naar bed en om tien uur heerste er diepe rust. Het was ook een dag geweest om van te dromen. 

WORDT VERVOLGD.

tekst: De gezamenlijke leerlingen van de Bedrijfsschool Geleen.
bron: I,.H.C. Het Zeskant november 1963


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2019

Laatst bijgewerkt op: 8 mei 2019