Op Vijf Poten Naar Dakar* (16)


De koers is nu weer zuidelijk

AAN BOORD ZWARTE ZEE, 41° 45′ NOORD, 14° 40′ WEST, DINSDAGMIDDAG

Een sleepreis van 2600 mijl.

Honderd mijl — en zelfs nog iets meer — zijn wij sinds gisterochtend vroeg teruggedreven. Honderd levendige mijlen over een oceaan, die door de orkaan van gisteren is herschapen in een onstuimige watermassa. Het fanatieke geweld is weliswaar iets afgenomen, maar er blijft nog steeds een meer dan pittige bries staan, die met kracht acht tot negen uit het westen Waait. De Ile de France jakkert voor de zee uit in oostelijke richting voort. De Zwarte Zee zwoegt voort, ieder uur drie mijl. Lees verder Op Vijf Poten Naar Dakar* (16)

Op Vijf Poten Naar Dakar* (15)


Orkaan dringt ons in het defensief

AAN BOORD ZWARTE ZEE.

Een sleepreis van 2600 mijl.

Maandagmiddag. — De duivels van de Atlantische oceaan hebben ons te grazen. Zij hebben uit een schijnbaar onschuldig lagedrukgebiedje een volwassen orkaan te voorschijn getoverd, die nu met een verbijsterende kracht over ons heen dondert. Het geweld davert uit het zuidwesten op ons aan. De Zwarte Zee en de Ile de France worden met een viermijlsvaart naar het noordoosten gestuwd en wij zijn dus andermaal op de terugweg. De zee ziet er angstaanjagender uit dan ooit en onheilspellende wolkenluchten jagen er laag overheen.

De oceaan heeft nu alles weg van een winters hooggebergte, dat doorlopend in onstuimige beweging is. Huizenhoge flauw glooiende ruggen zee voorbij: de verraderlijk trillende kammen bedekt met dikke lagen bruisend schuim, die als gletsjer, uitvloeien in de honderden meters brede dalen van leizwart en dofglanzend water. Lees verder Op Vijf Poten Naar Dakar* (15)

OP Vijf Poten Naar Dakar* (14)


De „run” is tevreden

A/B ZWARTE ZEE, 40° 46′ NOORD, 16° 23′ WEST, ZONDAGMIDDAG

Een sleepreis van 2600 mijl.

“Als je een slak naar Dakar stuurt, komt hij er.” Het was weer een van die typische, rake opmerkingen van kapitein Poot, toen zaterdagochtend bleek dat zee en wind ons binnen 24 uur een kleine zeventig mijl hadden teruggedreven. Zo waren wij sinds donderdag nauwelijks gevorderd. Als belangrijk winstpunt stond daar echter tegenover, dat de sleepverbinding met de Ile de France nog steeds in tact was hoewel de potige zuidwester urenlang met kracht tien over ons heen was gejaagd. Woeste waterbergen — hoogstens een toeristische attractie — ijlden onder schip en sleep naar de vuile kim. Lees verder OP Vijf Poten Naar Dakar* (14)

Op Vijf Poten Naar Dakar* (13)


WIND EN ZEE DREVEN ONS TERUG

Olieman Toon kent de walvisvaart

A/B ZWARTE ZEE. 41° 10′ NOORD, 16° 10′ WEST, VRIJDAGMIDDAG

Een sleepreis van 2600 mijl.

,Het is een bloedig bedrijf. Ze zouden er eens van de dierenbescherming achteraan moeten kunnen. Ik heb het meegemaakt, dat er vijf harpoenen in zaten en dat ie nog wegzwom’. Het is al jaren geleden, maar Toon Roozeboom uit Vlaardingen, nestor van de bemanning en olieman op de Zwarte Zee, kan zich er nóg over opwinden.

TEGENWIND TE STERK
Hij staat in de machinekamer tussen de twee machtige „karren” en praat over zijn ervaringen in de walvisvaart. Ik ben de smalle trapjes afgedaald. omdat het aan dek nog steeds huilen is. Voor het eerst sinds ons vertrek heeft kapitein Poot zelfs bakzeil moeten halen en we sukkelen langzaam in noordwestelijke richting. De stormachtige tegenwind is de Zwarte Zee in de loop van de ochtend te machtig geworden. Lees verder Op Vijf Poten Naar Dakar* (13)

Op Vijf Poten Naar Dakar* (12)


KOK ROTTEVEEL BLIJFT LACHEN

A/B ZWARTE ZEE, 41° 40′ NOORD. 16° 15′ WEST, DONDERDAGMORGEN

Een sleepreis van 2600 mijl

Aad Rotteveel is vandaag weer eens een geplaagd man. Een onweersfront dat ons kort voor middernacht passeerde, veroorzaakte zoveel wind en een dermate hoge deining, dat wij ons uiterst behoedzaam moeten voortbewegen over de dekken.

 

 

Dertig magen vullen is geen kleinigheid
De arbeid in een kombuis betekent onder dergelijke omstandigheden gekkenwerk. Maar het dient te geschieden, aangezien dertig hongerige magen, verdeeld over twee messrooms, rond het middaguur gevuld moeten worden. Daarom zet onze 22-jarige Schiedamse kok de stormlatten maar weer om het indrukwekkende elektrische fornuis en begint op een nog tamelijk pril uur te kokkerellen. Lees verder Op Vijf Poten Naar Dakar* (12)

Op Vijf Poten Naar Dakar* (11)


Cor v. Beelen: net of je ten anker ligt

A/B ZWARTE ZEE, 42° 41′ NOORD, 16° 15′ WEST WOENSDAGMORGEN

Een sleepreis van 2600 mijl.

„Je bent een soort stierenvechter als je in zwaar weer met die draad bezig bent en je moet het leren van de opdoffers die je krijgt. Ja, ik heb meer dan eens in de goot gelegen, en dat was dan echt niet van de drank”. De bootsman van de Zwarte Zee is aan het woord, Cor van Beelen (37) uit Katwijk aan Zee. Hij is de voortreffelijke aanvoerder van de matrozen; een ploeg van louter jonge, felle kerels, die als voornaamste opdracht hebben de sleepdraad in puike conditie te houden. De tros is het alom aanvaarde troetelkind van „de boots” en zijn mannen. Alleen, de omstandigheden waaronder aan de tros moet worden gewerkt, vallen niet altijd mee. Lees verder Op Vijf Poten Naar Dakar* (11)

Op Vijf Poten Naar Dakar* (10)


Madeira is nog ver, maar…

De tros is nog heel en we zijn niet één keer teruggewaaid

A/B ZWARTE ZEE, 43° 53′ NOORD. 16° 27′ WEST.
DINSDAGMIDDAG.

Een sleepreis van 2600 mijl.

We hebben er twaalf dagen voor nodig gehad, maar de eerste duizend mijl zitten er op. De eerste duizend van in totaal bijna drieduizend woelige mijlen. De Zwarte Zee heeft ze, in haar voortgang zeer energiek belemmerd door het brok weerstand dat Ile de France wordt genoemd, afgelegd met de snelheid van de haastige voetganger: bijna vier mijl ofwel zeven kilometer per uur. Lees verder Op Vijf Poten Naar Dakar* (10)

Op Vijf Poten Naar Dakar (9)


De elfde dag bracht 45ste breedtegraad

Aan boord Zwarte Zee, 41° 51′ Noord, 16° 28′ West. Maandagmiddag.

Een sleepreis van 2600 mijl.

Een houten stoomsleepbootje met een vermogen van 140 p.k. vormde bijna een en een kwart eeuw geleden het begin. Nauwelijks veertig laren later, in 1882, werden de eerste sleepreisjes over zee gemaakt. Een fusie tussen rood- en blauwbanders bracht in 1923 twee levensgrote concurrenten bijeen en zo kon L. Smit & Co’s Internationale Sleepdienst uitgroeien tot ‘s werelds grootste sleepvaartbedrijf. Lees verder Op Vijf Poten Naar Dakar (9)

Op Vijf Poten Naar Dakar* (8)


Cor Sas heeft niets van een leeuwentemmer

AAN BOORD ZWARTE ZEE, 46° 00′ NOORD, 15° 50′ WEST, ZONDAGMIDDAG.

Een sleepreis van 2600 mijl.

Cor Sas heeft het bij Smit voortreffelijk gedaan. Op zijn negentiende kwam hij als derde bij de vloot, twee jaar nadien voer hij als tweede en op zijn 25ste — volgens de wet de minimumleeftijd — werd hij hoofdmachinist op de Maas. Nu, acht jaar later, maakt Cor Sas zijn eerste reis als hoofdmeester op de Zwarte Zee, het pronkstuk van L. Smit & Co’s Internationale Sleepdienst. Lees verder Op Vijf Poten Naar Dakar* (8)