Categoriearchief: Scheepsbouwmuseum

Scheepsbouwmuseum in Schiedam!

In 2025 viert Schiedam, dat het 750 jaar geleden stadsrechten  kreeg. Het is in dat jaar dan ook op de kop af pas 120 jaar geleden, dat de gebroeders  Henri en Frans Smulders hun nieuw gebouwde scheepswerf “Werf Gusto” openden (1905) in Schiedam, gelegen aan de Nieuwe Maas. Met deze werf trokken ze de stad Schiedam uit het economisch vacuüm dat was ontstaan door de ineenstorting van de jeneverindustrie. Het succes van de werf bracht nieuw leven en elan in de ten dode opgeschreven stad. Het succes werkte aanstekelijk op andere metaalbedrijven/scheepswerven, die zoals bijvoorbeeld Wilton en Fijenoord, niet langer gewenst waren met hun havenblokkerende scheepswerven in Rotterdam. Ook zij vestigden zich in Schiedam, evenals scheepswerf “De Nieuwe Waterweg” en later de werf van A. de Jong. Alleen al deze ontwikkeling in amper 20 jaar van een uitgebluste stad naar een regio met een kerngezonde industrietak “de Scheepsbouw” genaamd, verdient een museum! Lees verder Scheepsbouwmuseum in Schiedam!

Laatst bijgewerkt op: 15 oktober 2022

Bouw van een schip bij Werf Gusto


Half oktober 1957 werd er een opstelwedstrijd uitgeschreven voor onze jeugdige werknemers. De titel van het opstel moest luiden: “De bouw van een schip bij de Werf Gusto”. De jongens zouden naar leeftijd in twee groepen worden verdeeld. Voor iedere groep werd voor de winnaar een fototoestel beschikbaar gesteld, mits …… er in totaal minstens 40 deelnemers waren. Helaas waren er maar 19 deelnemers. De prijsuitreiking kon dus niet doorgaan. Maar onder die 19 inzendingen waren zulke uitstekende opstellen, dat wij al die moeite toch niet onbeloond wilden laten. Dus werd besloten, dat de drie beste inzenders op 13 maart met de proeftocht van de “Van Linschoten” mee mochten. De gelukkigen waren: Piet de Jong, Ben Rasenberg en Dirk Kroos. Hieronder volgt een van de bekroonde opstellen. 

De bouw van een schip begint allereerst in de brein van de een of andere directeur van een rederij. Hij vindt, dat het aantal schepen nodig uitgebreid moet worden met een modern vaartuig. In de vergadering van aandeelhouders wordt het voorgelegd en besproken, nadat eerst de directie met haar technici alles en nog wat klaargemaakt hebben. Lees verder Bouw van een schip bij Werf Gusto

Laatst bijgewerkt op: 5 december 2019