Categoriearchief: Baggermolens

Werf-Gusto ‘General Catalogue 1925’


Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2022

Laatst bijgewerkt op: 25 augustus 2022

Schenking modellen aan Stedelijk Museum Schiedam


In 2021 nam het Schiedamse Lentiz-college contact op met de Stichting Erfgoed Werf Gusto. Het Lentiz-college was in het bezit van twee modellen van zeewaardige emmerbaggermolens, die in de school geen goede plaats meer hadden en eigenlijk in de weg stonden. Deze twee modellen, die door A.F. Smulders / Werf Gusto eind 19e eeuw gebouwd waren, moesten voor Schiedam behouden blijven.

Dat vond ook de heer B. Lodonk* uit Papendrecht. Deze kreeg als eerste, in zijn functie als Archivaris van het Baggermuseum Papendrecht, de modellen aangeboden. Maar Lodonk adviseerde hen contact op te nemen met de Stichting Erfgoed Werf Gusto, omdat de modellen voor Schiedam behouden moesten blijven, vond hij.

De stichting Erfgoed Werf Gusto heeft de beide modellen geschonken aan het Stedelijk Museum Schiedam. Dit was de enige manier de scheepsmodellen voor Schiedam te behouden door het gemis van een Scheepsbouwmuseum in Schiedam.

Een van de modellen staat opgesteld in het ‘Panorama van Schiedam’ in het op 14 mei 2022 heropende museum dat een 18 maanden lange verbouwing onderging. Lees verder Schenking modellen aan Stedelijk Museum Schiedam

Laatst bijgewerkt op: 24 januari 2023

Ondergang van de Kantoeng


Bij de directie van de Werf Gusto en bij de Internationale Sleepdienst Smit en Co., in Rotterdam, zijn berichten ingekomen dat de tinbaggermolen „Kantoeng”, op weg naar Ned. – Indië, Zondagavond om 9 uur bij den vuurtoren Eddystone is omgeslagen.

vuurtoren_eddystone
Vuurtoren van Eddystone

De runners, die zich aan boord van den baggermolen bevonden, zijn gered. Zondagmiddag om één’ uur seinde de kapitein van de “Humber” een der beide sleepbooten welke de “Kantoeng” naar Banka zouden brengen dat er ten gevolge, van een zwaren Oosterstorm in het achterdek van de “Kantoeng” lekkage was gekomen. De “Kantoeng” bevond zich op dat oogenblik 16 mijl Zuid-zuidoost van de vuurtoren “Eddystone” en zou trachten de haven van Plymouth binnen te loopen. Uit de verdere berichten bleek dat de runners, die zich op het achterdek bevonden, geen gelegenheid hadden de pompen te bedienen en Zondagavond 9 uur seinde de kapitein van de “Humber” zijn kantoor in Rotterdam dat do “Kantoeng” drie mijl binnen den Vuurtoren van “Eddystone” was omgeslagen. Lees verder Ondergang van de Kantoeng

Laatst bijgewerkt op: 25 april 2022

Bnr. 665 Requin (1931)


Op 28 september 1931 werd opnieuw een stalen romp van een baggermolen met goed gevolg te water gelaten, zoals dat heette. Ook deze baggermolen was weer bestemd voor een buitenlandse opdrachtgever.

De bouw werd uitgevoerd volgens de voorschriften van Bureau Veritas:

  • Lengte: 48 meter
  • Breedte: 9,70 meter
  • Holte: 3,50 meter

De baggermolen werd speciaal aangepast voor het werken in zware grond en rotsachtige bodem. De baggerdiepte bedroeg normaal 15,50 meter en bij een volledig afgestoken ladder 18 meter. De emmers, die ook verzwaard waren hadden een inhoud van 400 liter. Voor de aandrijving van de emmerketting was een triple-expansie machine met oppervlakte  condensatie aanwezig, die door riemschijven en kamwielen de kracht op de boventuimelaar moesten overbrengen. De machine had een vermogen van 450 I.P.K. bij 150 omwentelingen per minuut. De stoom voor de hoofdmachine en hulpwerktuigen werd geleverd door 2 stoomketels van het marinetype, met een verwarmingsoppervlak van 125 m² elk.

Aan dek bevonden zich 4 verhaallieren en een ladderlier. De hutten van de bemanning waren ruim opgezeten met het het oog op het werken in subtropisch klimaat voorzien van fans. Het gehele vaartuig werd voorzien van elektrische verlichting!

Bron: Schiedamsche Courant 29 september 1931
Headerfoto: De Requin wordt uitgetest voor de werf in Schiedam.


Stichting Erfgoed Werf Gusto

Laatst bijgewerkt op: 25 april 2022