Categorie archieven: Mijnbouw

Weer een mijlpaal!

Leestijd: < 1 minuut

Hoogste schoorsteen (175 meter) wordt te Geleen gebouwd

(Van onze Haagse redactie)

bnr-267-schoorsteen-1962
Bnr. 267 Schoorsteen (1962)

DEN HAAG, 5 september. De hoogste schoorsteen in Nederland en de op een na hoogste van Europa zal voor de Staatsmijnen worden gebouwd in Geleen. Dit gevaarte van 175 meter zal dienen om de afvoer van gassen van de salpeterzuur- fabriek van het stikstofbindingsbedrijf.
In de schoorsteen wordt een chroomnikkelstalen binnenpijp van dezelfde lengte gemonteerd. Deze pijp heeft een diameter van twee meter. De ruimte tussen de buitenconstructie van gewapend beton en de binnenconstructie van de stalen pijp dient voor het aanzuigen van zuivere, niet verontreinigde lucht voor de ammoniakverbranding. Daarvoor zullen op 147 meter hoogte openingen in de betonmantel worden aangebracht. De hoogte van de schoorsteen werd vastgesteld aan de hand van modelproeven in het lucht- en ruimtevaartlaboratorium te Amsterdam. De diameter aan de voet van de schoorsteen is 11.60 meter en de diameter aan de top 4.80 meter.

De betonbouw zal worden uitgevoerd door de N.V. Schoorsteen- en Ovenbouwbedrijf P. E. Vermeulen N.V. te Rotterdam. De chroomnikkelstalen binnenpijp zal worden gemonteerd door het thans een eeuw bestaande bedrijf Gusto-staalbouw te Schiedam.

bron: Limburgsch dagblad 05-09-1962


Stichting Erfgoed Werf Gusto

Laatst bijgewerkt op: 18 augustus 2018