Categorie archieven: Gusto Auto Club

Gusto Auto Club

Leestijd: 3 minuten
schermafbeelding-2016-12-31-om-08-06-12
Logo Gusto Auto Club

21 januari van het vorige jaar (1967) was een grote dag in het bestaan van de Gusto Auto Club. De 4 jarige Jolanda van der Pluym zette toen, met het overhalen van een hefboom de “brug” in beweging en de eerste auto  kon aan de onderzijde bekeken worden. Nadien zijn al vele wagens gevolgd en komen er steeds meer clubleden bij. Nu zijn er al 195 leden en 33 donateurs.

schermafbeelding-2016-12-31-om-08-21-47
Mej. Jolanda van der Pluym

“Het verschil tussen een lid en een donateur”? De donateurs krijgen de kortingen op aankoop van onderdelen en voordelige tarieven van de verzekeringen, en benzine van de Gusto benzinepomp. Ook kunnen ze eens per week hun auto komen wassen en twee keer per jaar een grote oppoetsbeurt geven. De leden hebben bovendien de beschikking over de werkplaats met alles wat daarbij hoort. En daar hoort langzamerhand héél wat bij! Compressie- en vacuümmeters, een lasinstallatie, tangen, slijp- en boormachines, voelers, spiegeltjes om in verborgen hoekjes te kijken en en nog veel meer. Kortom alles wat een goed uitgeruste garage dient te hebben. Zelfs het tectyleren, om doorroesten van het chasis te voorkomen, kan gedaan worden. Als laatste nieuwtje kan de spuitcabine genoemd worden, waar “vergeelde” karretjes een opknappertje kunnen krijgen. “Voor alles”, zegt de voorzitter J. Finke, “is de werkplaats bedoeld om het preventieve onderhoud zelf uit te voeren”.

“Preventief, dat wil zeggen voorkomen is beter dan genezen”. Zelf de remmen bijstellen en in de gaten houden. Roest bestrijden door het geen kans te geven om zich te vormen, enz.! Na een aarzelend begin is het gebruik van de werkplaats steeds toegenomen. En de openingstijden zijn, niet gehinderd door wetten en bepalingen, zo ruim mogelijk. Zowel overdag als ‘s avonds, van maandagmorgen tot zaterdagmiddag.

In de afgelopen weken zijn ploegen vrijwilligers bezig geweest om “grote schoonmaak” te houden. Alles is weer opgepoetst, schoongemaakt en rechtgezet. Denk echter niet, dat het een rommelzaakje is! De grote verzameling gereedschappen, door de club zelf aangeschaft, is nog steeds compleet. Nog niets wordt er gemist, want daar is men bijzonder fel op. Is er misschien eens een stuk gereedschap “in de mist” geraakt, dan zal het éérst te voorschijn komen. “Want de garage is van en voor ons allen en we betalen er allemaal aan mee”.

“Voor alles”, zegt het bestuur bestaande uit de technische man B. de Raay, de commerciële man J. Finke en de penningmeesteresse Mej. Els van Rijnswoud, “zijn we de directie dankbaar, dat ze indertijd akkoord gingen met ons aarzelende verzoek en een gebouwtje ter beschikking stelden!” “Daardoor is het mogelijk gebleken om deze fantastische werkplaats te beginnen”. “Bovendien”, zegt de handelsman Finke, “werken we feitelijk op commerciële basis. Niet maar aanrommelen en het bedrijf zorgt wel voor de financiën, maar we moeten rondkomen van de contributies”.

Is het een wonder, dat bij Wilton-Fijenoord nu ook een personeelsgarage van start is gegaan, geheel in de voetsporen van de Gusto mensen?

bron: ‘Het Zeskant’ april 1968


Stichting Erfgoed Werf Gusto

Laatst bijgewerkt op: 18 augustus 2018