Gusto Staalbouw aan het werk aan de kop van de Merwehaven. Waarschijnlijk in de buurt van de Keilehaven. Op enkele foto’s is het silhouet te zien van Werf Gusto. Naar alle waarschijnlijkheid bezig met een bouwopdracht bij het laad- en losstation van de energiecentrale in de buurt van het Marconiplein te Rotterdam. Assistentie bij de bouw wordt verleend door de drijvende kraan ‘Gusto’ (Bnr. 552), die verkocht is aan de U.S.S.R. aan het begin van de dertiger jaren. Het project is op de bouwlijsten niet terug te vinden.
*De Merwehaven is een haven aan de rechter Maasoever in Rotterdam. Ze werd aangelegd op buitendijks gronden van de gemeente Rotterdam, waarvan het overgrote deel was gelegen binnen de gemeente Schiedam. De nodige grenswijziging (beter woord is afgedwongen annexatie) werd van kracht op 24 december 1925. De aanleg van de Merwehaven was al gestart in 1923 en voltooid in 1930. De aanleiding voor de aanleg was de grote vraag naar terreinen voor de overslag van stukgoed. In tegenstelling tot de andere Rotterdamse havens van die leeftijd is de Merwehaven nog in gebruik. Toen, vóór de aanleg, stond ze bij Gemeentewerken Rotterdam, het gemeentebestuur en andere betrokkenen, bekend als het ‘driehavenplan’. In 1925 werd aan de plannen de aanleg van de Vliethaven1 toegevoegd. De Vliethaven lag tussen de ingangen van de Merwehaven en Keilehaven2 aan het eind van de Galileistraat in Rotterdam.
1 De Vliethaven (1926/27), eerder van 1927 tot 1939 Benzinehaven geheten, was een distributiehaventje voor benzine, gelegen tussen de ingangen van de Keilehaven en Merwehaven.
2 De Keilehaven is vooroorlogse industriehaven in Nieuw-Mathenesse in Rotterdam-West. De Keilehaven is gegraven tussen 1912 en 1914. De haven was 750 meter lang en met 50 meter relatief smal.
Bron: Merwehaven Wikipedia
Alle foto’s: Digitale Collectie St. Erfgoed Werf Gusto – Fotograaf: Onbekend.
Alle foto’s bewerkt door St. Erfgoed Werf Gusto.
Laatst bijgewerkt op: 28 augustus 2023