N.W. Conijn (1921-1955)

Leestijd: 2 minuten

Headerfoto: Alkmaar steenhouwerij 1887 foto: onbekend


N.W. Conijn (1887 - 1955)
N.W. Conijn (1887  –  1955)

De heer Nicolaas Willem Conijn werd geboren op 18 mei 1887 in Alkmaar en was na beëindiging van zijn studie eerst enige tijd werkzaam in het steenbakkersbedrijf. Na zijn huwelijk in 1911 met Catharina Josephina Maria Henriëtta Smulders (1886-1968), een kleindochter van A.F. Smulders, oprichter van Gusto, trad hij in dienst bij Werf Gusto.

De heer Conijn was medeverantwoordelijk voor het aantrekken van veel grote opdrachten, zoals voor het gouvernement van Argentinië, Brazilië, Rusland, Spanje, Italië en Frankrijk. De laatste jaren werden vooral veel grote Kranen naar Frankrijk en haar koloniën geleverd voor het plaatsen van kolossale blokken bij haven- en kadeaanleg.

Buiten Werf Gusto was de heer Conijn bestuurslid van Bureau Veritas en van de Metaalbond, afd. Rotterdam. Ook binnen de Vereeniging van Metaalindustrieën was hij een bekende figuur. Bovendien vertegenwoordigde hij de groep grootbedrijf in de Kamer van Koophandel.  In 1936 bij zijn 25-jarig jubileum is langdurig stilgestaan bij zijn verdiensten voor de Werf Gusto en haar personeel.

Tijdens de oorlog zat hij enkele maanden als gijzelaar in Sint-Michielsgestel. Na de oorlog werd hij veroordeeld wegens economische collaboratie tijdens de bezetting. Binnen I.H.C. Holland ontwikkelde hij zich na de oorlog als een “groot zakenman” en een “goed leider”. De heer Conijn overleed in 1955.

Bron: 70 jaar IHC Merwede; Schiedamsche Courant 12/06/1936

In 1936 was de heer Conijn niet alleen 25 jaar in dienst van Werf Gusto, maar vierde hij ook zijn 25-jarige huwelijk. Op 11 mei 1911, huwde hij Catharina Smulders, dochter van Henri Smulders en Maria Mathijsen.

11 mei 1911. Het huwelijk van N.W. Conijn met Catharina Smulders. Ze was dochter van Henri Smulders. Hij staat derde man van links met baard achter de twee ‘bloemenmeisjes’. Henri zou in later jaren met het linker ‘bloemenmeisje’ huwen na de dood van zijn echtgenote Marie. Zijn echtgenote Maria Anna Mathijsen staat achter de oudere vrouw in het zwart. De dame in het zwart is mevrouw Westerlaeken de weduwe van A.F. Smulders en moeder van Henri en Frans Smulders. De laatste staat tweede van links met snor en hand op de schouder van de dame voor hem. De man met snor uiterst rechts is Louis Smulders, een broer van Henri en Frans Smulders, die directeur was in de ketelfabriek van de onderneming in Grâce-Berleur.
Foto: Erven Conijn / Fotograaf: Onbekend.
Bron: Ancestors of the Mathijsen’s – Marc-Antoine P.F.M.G. Mathijsen 2022.

Laatst bijgewerkt op: 18 mei 2022

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf