(7) Vennoot De Klop (1956)

Leestijd: 3 minuten

Hoe men aan deze naam komt? Velen zullen van gedachte zijn, dat de naam van de grootste Sliedrechtse scheepswerf is afgeleid van de herrie, welke – nadat ’s morgens om 7 uur de fluit het begin van de arbeid heeft aangekondigd – de stilte omzet in een levendige bedrijvigheid. We zullen het moeten gaan zoeken in de historie. U moet namelijk weten dat de wieg van deze werf toen stond in een plaatsje dat nu geheel door de stad Utrecht geannexeerd is, Zuilen geheten. Dicht in de buurt van de daar opgerichte scheepswerf lag een fort dat de naam “de Klop” droeg en hieraan hebben we nu onze naam te danken. Vraag dus nooit naar de heer Klop, want heus die bestaat niet! Gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden in Zuilen dwongen de toenmalige leiding naar ander fabrieksterrein uit te zien. Sliedrecht bleek hierover te beschikken, zodat de werf naar deze gemeente werd overgeplaatst. Had men ooit een betere keuze kunnen doen? Al in Zuilen bleek men een grote voorliefde te hebben voor de bouw van baggermateriaal. Sliedrecht is sinds mensenheugenis de bakermat geweest van het grootbaggerbedrijf, zodat het geen verwondering hoeft te wekken dat men zich daar vestigde. Aan de scheepswerf werd tegelijkertijd een machinefabriek toegevoegd. Dit alles gebeurde in 1916.


Gebruikt u een iPad, of andersoortige tablet? Klik dan hier.
Fotoboek: Schenking van B. Lodonk (1947-2022)
Fotograaf: G. Meijer Sliedrecht


 

Nu ligt langs één van de drukst bevaren rivieren van Nederland een werf, welke – jong nog in verhouding tot de andere IHC-werven – haar sporen in haar ruim 40-jarig bestaan heeft verdiend. 350 mensen vinden er tegenwoordig (1956) hun dagelijks werk.

Van welke richting men Sliedrechts dreven ook nadert, steeds weer valt het op dat hoog boven de buizen en gebouwen een constructiewerk uitsteekt dat voor een onbekende een grote stalen loods lijkt te zijn. Wat is dit voor een bouwwerk en waarom is het zo hoog opgetrokken dat het al vanuit de verte de aandacht voor zich opeist? Het is namelijk de overdekte nieuwbouwhelling van deze werf, één van de weinige overdekte hellingen in den lande en enig in de IHC-combinatie. Op vele andere werven ziet men de roestige monsters onder de open hemel liggen, weer en wind trotserend. Op De Klop is men zuinig op de in aanbouw zijnde schepen en heeft men ze een dak erboven gegeven. Onder de overkapping kunnen meerdere schepen tegelijkertijd gebouwd worden. Drie elektrische kranen, welke naast elkaar kunnen werken, zorgen voor aanvoer van de aan te bouwen materialen. Ook de werkende mens is ten zeerste gebaat bij deze overdekte bouwhelling; sneeuw, regen, felle zonneschijn, het deert hen niet. Een korte excursie over het fabrieksterrein lijkt ons geen kwaad te kunnen. Laten we dan beginnen bij het kantoorgebouw; dit werd in 1950 uitgebreid en gemoderniseerd. Met uitzondering van de bedrijfsbureaus is de gehele administratie hier ondergebracht. We betreden door de achterdeur de werf. Achtereenvolgens krijgen we dan rechts het magazijn, de machinefabriek, smederij, ketelmakerij, modelmakerij, timmerwinkel en schilders­werkplaats. Links is de scheepsbouw ondergebracht. Hiertoe behoort ook de reparatieafdeling, voor welk doel een elektrische dwarshelling beschikbaar is, waarop schepen tot 70 m lengte drooggezet kunnen worden.

De bouw van baggermateriaal behoort tot de hoofdschotel, waaronder ook grintsorteerbaggermolens. Daarnaast worden ook zeeschepen, riviervaartuigen en sleepboten gemaakt, eventueel compleet met machine-installaties. De machinefabriek maakt hiervoor zowel open als gesloten stoommachines en sinds korte tijd ook de Brouwer machine.

De modelmakerij zorgt er voor dat modellen ter beschikking komen voor het gieten van onderdelen voor deze machines, terwijl ook de scheepsbouw van haar diensten gebruik maakt. Om de installaties compleet te maken, worden in de ketelmakerij onder oorverdovend lawaai stoomketels van verschillende types in elkaar geklonken. Voordat de schepen op stapel gezet worden, zorgt men in de grote scheepsbouwloods voor afschrijving en bewerking van de platen en profielen: spanten worden getrokken en andere delen gelast.

Houten scheepsbouw werd op de Klop nooit beoefend; toch zijn timmerlieden en scheepmakers onmisbaar voor het leggen van houten dekken, maken van betimmeringen, aanbrengen van berghouten enz. Tot slot komen dan de schilders om het geheel met een verfje te verfraaien. Ziezo, nu hebt u een indruk ervan, hoe en waar de Kloppelingen hun werk verrichten. Ze hebben sinds enkele jaren een ruime en lichte kantine tot bun beschikking. Voor een deel wonen ze in een 40-tal bedrijfs­woningen, welke bij de oprichting van het bedrijf werden gebouwd. Een 18 nieuwe woningen zijn nog in aanbouw en naar we hopen zullen binnen afzienbare tijd verscheidene van onze werknemers in deze moderne woningen bun intrek kunnen nemen.



Bron: I.H.C. Het Zeskant augustus 1956
Alle foto’s Digitale Collectie St. Erfgoed Werf Gusto – Fotograaf: Onbekend.



Laatst bijgewerkt op: 25 september 2023

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf