“De Stevin 73 was een zelf heffend werkeiland dat betekende dat de vier poten op de hoeken van het eiland gezamenlijk of onafhankelijk van elkaar, met een hydraulisch hefsysteem, konden stijgen of zakken. Hierdoor was het mogelijk om het platform boven water te tillen, zodat golven en getijden niet van invloed waren op de werkzaamheden. Door het onafhankelijke hefsysteem kon het platform ook op enigszins schuine bodems horizontaal gepositioneerd worden. Op het hefeiland was een Manitowoc 4100 Ringer kraan gemonteerd, maar afhankelijk van de werkzaamheden, werd regelmatig ook een mobiele kraan op het dek toegevoegd. Het hefeiland is gebouwd in 1973 door IHC-Holland (Gusto) en de aanleiding tot de bouw was dat in het kader van het Deltaplan, de Oosterschelde in eerste instantie geheel afgesloten zou worden.
Ter voorbereiding van het afsluiten, in de eerste helft van de zeventiger jaren, maakte de Deltadienst al plannen voor de bouw van drie enorme kabelbanen in de drie sluitgaten Hammen, Schaar van Roggeplaat en Roompot. Aan deze kabelbanen kwamen bakken te hangen die gevuld werden met zware steen, die bakken moesten de steen in de Oosterschelde storten. Voor de ondersteuning van deze kabelbanen werd gekozen voor stalen buispalen. Deze buispalen varieerden in lengte van 35 tot 50 meter, met een doorsnede van 3,0 tot 4,5 meter en een wanddikte van 9 cm. Om deze enorme buispalen de grond in te krijgen werd speciaal de Stevin 73 ontworpen en gebouwd.
Voor het heien van de buispalen was het hefeiland uitgerust met een stoomheihamer met een gewicht van 50 ton. De stoom werd in dit geval vervangen door perslucht die werd geleverd door een serie dieselcompressoren. De eerste buizen zijn ook daadwerkelijk geheid. Ondertussen werd door de niet aflatende politieke druk de totale afsluiting van de Oosterschelde omgezet naar een gedeeltelijke afsluiting en daarom kwam het nut en noodzaak voor het maken van een kabelbaan te vervallen. Toen in feite de Stevin 73 overbodig was, konden als eerste de deelnemers aan het Oosterscheldeproject inschrijven op de koop ervan. Het werkeiland werd uiteindelijk gekocht door het aannemersbedrijf Van Hattum & Blankevoort.”
Op de website http://www.vanoel.nl/Stevin73.html wordt de bouw, verkoop en ondergang van het hefeiland mooi beschreven. Hieruit komt bovendien bovenstaande tekst.
[envira-gallery id=”36323″]
Tekst: Maurice van Ham
Hier was het hefeiland dat inmiddels aangekocht was door van Hattum en Blankevoort (Stevin) bezig in de buurt van Rotterdam. Op deze foto’s is te zien hoe de hefpoten van hefeiland Dirk bij Boele`s Scheepswerven en Machinefabriek in Bolnes door de Stevin 73 worden ingehesen.
Laatst bijgewerkt op: 13 maart 2022