Wij waren de Gusto

Leestijd: 2 minuten

In 1961 kreeg de Amsterdamse fotograaf Cas Oorthuys van Werf Gusto de opdracht een fotoreportage te maken ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de onderneming. Uit deze reportage zou een selectie gemaakt worden van een aantal foto’s die gebruikt zouden worden in het jubileumboek ‘De Som der Delen’. 

In 2017 werd de Stichting Erfgoed Werf Gusto door een medewerker, Sjef van Duin, van het Fotomuseum Rotterdam erop geattendeerd, dat in het archief van het Fotomuseum alle negatief-afdrukken van deze reportage aanwezig waren. Op uitnodiging zijn wij een kijkje gaan nemen in het archief van het Fotomuseum en waren blij verrast over het aantal en de kwaliteit van de foto’s.

Gloeiend van enthousiasme hebben we vervolgens contact opgenomen met het Stedelijk Museum Schiedam om verslag te doen van onze ervaring. Eerder dat jaar hadden we met het Stedelijk Museum Schiedam contact opgenomen om de mogelijkheid te bespreken van een tentoonstelling in het ‘Stedelijk’ met als thema Werf Gusto. Men vond dat een interessant idee, maar men miste tussen al dat ijzer en hout de link met de mens en de kunst.

Toen wij de fotoreportage in het Fotomuseum zagen met al die werknemers van Werf Gusto ongedwongen gefotografeerd terwijl ze aan het werk waren, wisten wij het meteen: Dit was de link tussen de Werf Gusto, de mens en kunst.
Nadat het ‘Stedelijk’, in de persoon van Deirdre Carasso, zelf een afspraak had gemaakt met het Fotomuseum Rotterdam om te gaan kijken, waar wij nou toch zo enthousiast van werden, zag zij al na een aantal foto’s, dat dit ‘kunst’ was op het hoogste niveau en het verantwoord was hier een mooie tentoonstelling van te maken.

Na besprekingen van het team van het Stedelijk Museum Schiedam en de directie van het Fotomuseum Rotterdam belde men ons in november 2017 dolblij op met de mededeling: “Het gaat door”! De fototentoonstelling werd op het programma gezet voor februari 2018 en werd een groot succes, zowel voor het Stedelijk Museum Schiedam als ook voor de Stichting Erfgoed Werf Gusto.

Van de contactfoto’s, die mogelijk in aanmerking konden komen voor verwerking in de tentoonstelling werden foto’s gemaakt. Deze foto’s laten wij hier in zijn totaliteit zien*. Diegenen, die naar de tentoonstelling “Wij waren de Gusto” zijn geweest (februari tot april 2018) herkennen meteen de foto’s, die het Stedelijk Museum Schiedam selecteerde voor de tentoonstelling. Voor al diegenen, die niet geweest zijn is het een mooie selectie om zo kennis te maken met “Wij waren de Gusto”.


Foto’s: Fotomuseum Rotterdam – Fotograaf: Cas Oorthuys
In deze presentatie is gebruik gemaakt van afdrukken (9×9 cm) gemaakt van negatiefafdrukken, die opgeslagen zijn als contactvellen in het archief van het Fotomuseum Rotterdam. Vandaar dat de kwaliteit van de scans te wensen overlaat

Laatst bijgewerkt op: 13 oktober 2023

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf