Restauratie Bnr. 716 ‘The 250 Ton Crane’

Leestijd: < 1 minuut

In 1937 (Bnr. 716) werd aan de Manchester Ship Canal Ltd. een 250 ton kraan afgeleverd. Deze kraan, de enige in zijn soort, was ontworpen en gemaakt om sluisdeuren in het kanalensysteem rond de stad Manchester te plaatsen en/of te verwijderen voor onderhoud. De kanalen waren vrij smal, vandaar de lange smalle ponton, waarop de kraan was geplaatst. De kraan heeft tot in de jaren ’90 van de vorige eeuw zijn werk gedaan.

De kraan is al jaren buiten dienst gesteld en ligt afgemeerd in de buurt van Manchester. Een aantal mensen is bezig met klein onderhoud aan de kraan, want men heeft niet voldoende fondsen de kraan op grote schaal te gaan restaureren.

Op onze vraag of de kraan in zijn oude luister hersteld zal worden antwoordde de huidige eigenaar: “Like most Werf Gusto machines she is the only design type ever built, she is coal Scotch boilers on English Ashworth Parker steam engines driving electric generators, built AF Smulders in Schiedam. She is a little different and believe that as an historic vessel her destiny possibly lies in junior engineer training, tourism, boutique hotel, deck grill / coffee bar etc. in the right location to earn her living / upkeep”.

Een prima initiatief om deze speciale kraan te bewaren voor het nageslacht. We hopen, dat we hem eens kunnen bezoeken!
We hebben een groot aantal foto’s toegestuurd gekregen, die wij hier publiceren. 

foto’s: Coll. St. Erfgoed Werf Gusto / fotograaf: Graeme Simpson


St. Erfgoed Werf Gusto 2021

Laatst bijgewerkt op: 16 mei 2021

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf