ir. P.A. van Hecking Colenbrander

Leestijd: 2 minuten

De heer ir. P.A. van Hecking Colenbrander (Paul Albert) werd op 17 juli 1901 in Den Haag geboren. Zijn vader was de Kapitein ter Zee (later Vice-admiraal) G.P. van Hecking Colenbrander. In 1910 verhuisde het gezin van Den Haag naar Hellevoetsluis na de benoeming van zijn vader  tot Commandant Zeeland.

Vice-Admiraal G.P. van Hecking Colenbrander in 1914 (midden).
Foto: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie – Fotgraaf: Onbekend.

Na te Brielle en Den Haag de H.B.S. te hebben bezocht, voltooide Paul A. zijn opleiding aan de Technische Hogeschool in Delft, welke instelling hij in 1929 als scheepsbouwkundig ingenieur verliet. Zijn loopbaan begon hij als bedrijfsleider bij de Haarlemse Scheepsbouwmaatschappij. Vervolgens vertoefde hij enkele jaren in het buitenland.

In 1938 keerde hij terug en werd belast met de leiding van de bouw van motortorpedoboten bij de n.v. Werf Gusto in Schiedam. Bij het uitbreken van de oorlog stak hij met een van deze boten (TMD 51) over naar Engeland, waar hij de rest van de oorlog als ingenieur bij de Koninklijke Marine werkte, in welke functie hij ook de Verenigde Staten bezocht.

Na de oorlog werd de heer Van Hecking Colenbrander benoemd tot commissaris van scheepsbouw en reparatie van Werf Gusto. Zo was hij aanwezig als vertegenwoordiger van Werf Gusto bij de tewaterlating van de tinbaggermolen “Singkep” (doopvrouwe was  baronesse M.W. van Tuyll Serooskerke)  op 17 april 1947 in Slikkerveer.  In augustus 1947 trad de heer Van Hecking Colenbrander op als getuige à decharge in het proces tegen de directie van Werf Gusto, wegens haar rol in WO II. In 1949 werd hij benoemd tot exportdirecteur van de industriële handelscombinatie „Holland” (I.H.C.) in Den Haag. Als hij niet op reis was werd de heer Van Hecking Colenbrander altijd uitgenodigd op de vergaderingen van I.H.C.. In toenemende mate werd hij ingezet bij de totstandkoming van opdrachten.

Zijn benoeming tot directeur van de Haarlemse Scheepsbouwmaatschappij volgde in 1954. De heer Van Hecking Colenbrander, die officier was in de orde van Oranje-Nassau, bekleedde ook de functie van commissaris van de N.V. tot Aanneming van Werken, v.h  A. J. Nederhorst op Curaçao. Hij overleed op 9 januari 1960 op 58-jarige leeftijd.


 

Laatst bijgewerkt op: 17 april 2024

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf