Jan Mookhoek

Leestijd: 2 minuten

Op 1 september 1950 stapt Jan Mookhoek, net negentien jaar oud, de tekenkamer in het kantoorge­bouw van Werf GUSTO Fa. A.F. Smulders te Schiedam binnen om er zijn carrière aan te vangen. Met een MULO-diploma op zak en een paar jaar werkervaring. De tekenkamer is een nieuwe uitdaging voor hem. Zoals in die jaren te doen gebruikelijk begint hij er dan ook als ‘jongste tekenaar’. Jan: “Als jongste tekenaar was je het Manusje van Alles, iedereen was je baas. Je liep en werkte je uit de naad, maar je leerde veel van oudere collega’s. ‘s-Avonds cursus volgen, eerst MTS, daarna HTS.” Zo groeide Jan Mookhoek van jongste tekenaar naar hoofdontwerper. Het motto op de tekenkamer was: zo goedkoop mogelijk construeren, maar er mag nooit iets stuk gaan en liefst niet slijten in de eerste 25 jaar.

Menigmaal werden medewerkers op de werven vanwege hun verdiensten voor bedrijf en samenleving onderscheiden. Op 19 december 1990 viel Jan Mookhoek die eer te beurt

Er werd gewerkt aan: tinmolens, rotsbrekers, emmer-baggermolens en boorschepen. Namen van schepen: Reina Fabiola, snijkopzuiger voor Akkerman & Van Haaren; Johannes Gährs; een sleephopperzuiger voor Bremerhaven; de Prins der Nederlanden – destijds de grootste sleephopperzuiger ter wereld – voor Bos & Kalis, de serie Geopotes-zuigers voor A. Volker en de Tohotmes, een snijkopzuiger voor het Suezkanaal. Het werk voert Jan Mookhoek onder andere naar Marseille, Maleisië, Finland en Japan (voor een verblijf van 4 maanden). Niet vrolijk stemde het beëindigen van de staalbrouwactiviteiten door de werf en de liquidatie van het productiebedrijf, maar de afdeling engineering ging door en bestaat nog steeds. Naast zijn werk is Jan ook tientallen jaren betrokken bij zijn club GSS, eerst actief als voetballer en later ook op andere manier. Op 19-12- 1990 neemt Jan Mookhoek afscheid van GUSTO Engineering en ontvangt bij die gelegenheid de eremedaille verbonden aan de Orde van Oranje Nassau in zilver uit handen van burgemeester Scheeres van Schiedam.

Tekst: Siem Rosman
bron: “Scyedam” 30e jaargang nr. 2 mei 2004 (Historische Vereniging Schiedam)


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2019

Laatst bijgewerkt op: 15 augustus 2023

Scheepsbouwmuseum