Intermaas 300 ton Drijvende Kraan

Leestijd: 2 minuten

Door de. N.V. Intern. Seheepb. Maatsch. „de Maas”, te Slikkerveer, werd in  opdracht van de Sociedad Ibérica de  Construcciones Y Obras Páblicas, te – Valencia—Grao (Spanje), welke maatschappij aldaar omvangrijke haven-werken uitvoert, een -300 tons drijvende kraan gebouwd, welke het grootste hefvermogen heeft van alle bestaande kranen ter wereld en bovendien is uitgerust met een speciaal door deze werf vervaardigd aanslagapparaat voor het heffen van betonblokken.

Klik op de foto voor een vergroting.

Deze kraan zal dienen voor het vervoer en het plaatsen van zware betonblokken, waaruit de pieren worden opgebouwd. Deze holle blokken zullen o.a. een afmeting hebben van 12 x 6 x m en 216 .000 kg wegen. Van de kade van het werkterrein worden zij door een speciaal geconstrueerde aanslaginrichting, waarmede de bok is uitgerust en welke inrichting ongeveer 40.000 kg weegt, aangeslagen en opgeheschen. Het blok wordt dan, hetzij, op een daartoe speciaal door Intermaas gebouwde ponton ge-plaatst, dan wel onmiddellijk in den bok  naar de bouwplaats vervoerd. De hijschinrichting bestaat 2 gekoppelde stoomlieren, welke elk voorzien zijn van een draadtrommel voor het opwinden van de 56 mm dikke hijschdraden.

De stoom voor deze lieren wordt geleverd door een scheepsketel, welke in den ponton geplaatst is, welke tevens den stoom levert voor het bedienen van de verhaallieren en het ankerspil. De ponton van de kraan, met afmetingen van 35.20 x 18 x 4 is geheel van staal gebouwd, voorzien van de nodige langs- en dwarsversterkingsschotten.

De beproevingen hebben plaats gehad tot volle tevredenheid van opdrachtgevers. De kraan heeft inmiddels haar reis naar Spanje, gesleept door de sleepboot „Jacob van Heemskerck”, van Bureau Wijsmuller, aangevangen.

bron + foto: Algemeen Handelsblad 28-10-1925 / fotograaf: Onbekend


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2019

Laatst bijgewerkt op: 25 november 2023

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf