‘Victor Gerosa’? ‘Zegt me helemaal niets’: aldus Jac. J. Baart!Han Mommaas overleden.Gusto Staalbouw PEN-centrale Velsen-Noord 1952Henri Smulders op Olympische Spelen 1900100ste Geboortejaar G. van der Gaag (1922)

Installer 1 (Co. 856)

In het begin werden de olieboeien (SBM’s) door Gusto in Schiedam of Slikkerveer gebouwd en door derden geïnstalleerd. Om de clientèle beter van dienst te zijn besloot IHC de boeien zelf te installeren.

Met toestemming van IHC werd door SBM een oude coaster gekocht. Dat was het door T. van Duijvendijk’s Scheepswerf N.V. in Lekkerkerk gebouwde schip ’Skadi’. Het schip werd in 1960 afgeleverd aan N.V. Scheepvaartmaatschappij ‘Steven’ en N.V. Scheepvaartmaatschappij ‘Peter’ in Rotterdam. In 1969 werd het schip aangekocht door SBM. Werf Gusto bouwde het schip om tot een installatieschip voor olieboeien, uitgerust met een 50 ton kraan en een speciale glijbaan om de boeien vanaf het dek in het water te kunnen laten glijden. Het werd begin 1970 door SBM in dienst genomen en leverde korte tijd later haar eerste door Gusto gemaakte olieboei af in de monding van de Humber River in het Verenigd Koninkrijk.Alle foto’s: Gemeentearchief Schiedam / IHC Gusto BV

 

Laatst bijgewerkt op: 19 januari 2023

Digitaal Museum Werf Gusto Schiedam