Sedneth II

Leestijd: < 1 minuut

In de maanden mei en juni 1968 is het een bijzonder drukke tijd bij Gusto Schiedam geweest. Het vijfzijdige boorplatform Sedneth Il, waar­van de ponton met opbouw en inrichting bij de R.D.M. gebouwd is, kwam naar de werf voor de beproeving van het gepatenteerde Gusto vijzelsysteem.

Op zaterdag 11 mei werd vroeg in de morgen met het werk begonnen. Langzaam ging het platform omhoog. Te langzaam naar de zin van toeschouwers en fotografen.

Maar het ging toch om de zorgvuldige beproeving van de gehele vijzelinstallatie. Met het oog op het komende “echte” werk moest alles nauwkeurig bekeken worden en daar is nu eenmaal tijd voor nodig.

‘s Middags, omstreeks vijf uur, stond de ponton in zijn hoogste stand, zowat vijftig meter boven de waterspiegel. Het  was  toen ver buiten Schiedam en Rotterdam te zien.

Voor de televisiekijkers in de omgeving van de werf was deze geweldige staalconstructie niet zo aangenaam, omdat de televisie­ golven gedeeltelijk teruggekaatst werden en de ontvangst hierdoor minder goed was. Alles ging verder naar wens en het booreiland was 14 mei klaar om naar zijn werkterrein versleept te worden.

Donderdag 16 mei was het dan zo ver, getrokken door de sleepboot Groningen, die geassisteerd werd door de slepers Lady Alma, Lady Cecilia en de Headman zette het transport langzaam koers naar zee. De geweldige draagpalen staken daarbij zo’n 70 meter boven de ponton uit.

Zaterdagmorgen 18 mei was het platform op de plaats voor de Engelse kust, waar het een jaar voor Shell Engeland gaat werken. Dezelfde dag nog, net vóór 12 uur ‘s nachts, was het geheel opge­vijzeld in een waterdiepte van 36 meter, klaar voor de aanval op de zeebodem.

Bron: Het Zeskant juni 1968


Laatst bijgewerkt op: 4 mei 2022

Scheepsbouwmuseum