Hier kunt u doneren.

Leestijd: < 1 minuut

Stichting Erfgoed Werf Gusto probeert zo veel mogelijk te redden van de in 1978 gesloten scheepswerf Werf Gusto in Schiedam. Bij de sluiting in 1978 is alles vernietigd, niet alleen alle gebouwen, maar ook het gehele archief, dat was opgebouwd in de periode 1862 tot 1978! Momenteel zijn we zoveel mogelijk aan het digitaliseren van teruggevonden foto’s voor publicatie op twee websites “Werf Gusto” en dan de website van stichting zelf “Stichting Erfgoed Werf Gusto”. We hebben de afgelopen jaren een aantal initiatieven ontplooid om het gedachtegoed van Werf Gusto levend te houden. In 2016 startten we een stuurgroep om de mogelijkheid te onderzoeken voor een monument Werf Gusto als eerbetoon aan de duizenden werknemers die in de periode 1905-1978 in Schiedam de mooiste objecten/schepen bouwden. Dat initiatief is uitgegroeid via eenmalige subsidies tot realiteit. Het monument werd onthuld op 13 juli 2018 in Schiedam Zuid.

Tevens hebben we op ons initiatief het Stedelijk Museum Schiedam bereid gevonden een foto-expositie in te richten in haar museum met foto’s van Cas Oorthuys. De laatste heeft in 1961/1962 honderden foto’s gemaakt van de werf en haar werknemers. Deze foto-expositie heeft gelopen van 23 februari tot 15 april 2018

In de toekomst willen we o.a. teruggevonden bedrijfsfilms laten digitaliseren, scheepsmodellen aankopen en mogelijk een oude drijvende kraan aankopen, die door Werf Gusto gebouwd is. Die kraan willen we dan inrichten als ‘museum’ en laten afmeren in Schiedam. Ook willen we de websites blijven vullen en vernieuwen.

Buiten het monument, dat middels donaties gebouwd is, wordt tot nu toe alles betaald door de leden en het bestuur zelf.  Onze slagkracht is daardoor te klein. Vandaar dat we via deze mogelijkheid proberen om geld in te zamelen om onze doelen te verwezenlijken.


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2021

Laatst bijgewerkt op: 3 juli 2021

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf