Gusto Schilderclub ‘Beati’

Leestijd: 4 minuten
Beeldmerk van de schilderclub ‘Beati’. zoals dat gebruikt werd in ‘Het zeskant’.
De tekening van het beeldmerk was gemaakt door P.J. Mulders.

Opgericht in 1945 door P.J. Mulders. Beati (hetgeen “Geluk” betekent) was een onderafdeling van de Personeelsvereniging Gusto. Het was de kleinste, met op haar hoogtepunt 17 leden, maar wel een van de meest spraakmakende van de onderafdelingen.  De vereniging heeft in haar bestaan voornamelijk uit mannen bestaan. Vrouwen waren er in de 50-er jaren enkele. De heer H. Spetter (Rotterdams kunstschilder) was aangetrokken als ‘leermeester’ .  Geoefend werd ‘s-zomers in het open veld, zoals de polders bij Kethel op zaterdagmiddag en in de winter in een van de op dat moment beschikbare ruimten, die vaak na enige tijd weer werden opgeëist om dat ze nodig waren voor de werf zelf. Een van de laatste ruimten waar de groep oefende was de ‘Dukdalf’. 

Geëxposeerde werken waren veel te zien in de tweejaarlijkse tentoonstellingen in de kantine van de werf, of het hoofdkantoor. Veel werken werden daar te koop aangeboden via een zelf ontworpen catalogus (zie hieronder).

Hendrik Spetter (1902-1985)

“Beati” was een van de oudste onderafdelingen van de personeelsvereniging. Opgericht in 1945 kunnen we nog een uitgebreid artikel terugvinden op de voorpagina van ‘Het Nieuwe Stadsblad’ van woensdag 3 maart 1976. De oprichter en eerste voorzitter P.J. Mulders is in 1965 overleden. Een tweede stuwende kracht de heer K. Vrauwdeunt (zie foto boven) is dan op dat moment zojuist met pensioen. Op dat moment is de heer H. Spetter nog immer de leermeester. Enkele namen van leden in 1976 zijn: B. van Daalen, J. van den Berg, H. Hemerik en G. Arends.

Bron: Het Nieuwe Stadsblad 3 maart 1976


De leden van Gusto’s schildersclub Beati organiseren vandaag en morgen 27 juli, in de kantoorlokalen van de Powerhall, een expositie van eigen werk.

Bron: Historische Vereniging Schiedam 26-7-1947

Burgemeester Peek wordt geïnstalleerd als erevoorzitter van de vereniging Het Mobilisatiekruis in de zaal van de RK Volksbond. De heer Peek ontvangt van voorzitter Heyboer een oorkonde, gemaakt door leden van de schildervereniging Beati van de Werf Gusto. Aanwezig zijn o.a. de generaals b.d. Baron van Voorst tot Voorst en Craemers.

Bron: Historische Vereniging Schiedam 10-1-1948


9e tentoonstelling “Beati” 1955

Een catalogus (1955), gemaakt in eigen beheer. Het boekje met een voorwoord van de voorzitter van de Personeelsvereniging van Werf Gusto. Het werd uitgegeven ter gelegenheid van de tiende tentoonstelling van de schilder club “Beati”. De tentoonstelling vond plaats in de kantine van de werf. Het boekje geeft een opsomming van de ingestuurde kunstwerken door de diverse leden van club met daarachter in potlood bijgeschreven de verkoopprijzen.
Bron: Erven P.J. Mulders


10e tentoonstelling “Beati” 1956

Een catalogus (1956), gemaakt in eigen beheer. Het boekje met een voorwoord van de voorzitter van de Personeelsvereniging van Werf Gusto. Het werd uitgegeven ter gelegenheid van de tiende tentoonstelling van de schilderclub “Beati”. De tentoonstelling vond plaats in de kantine van de werf. Het boekje geeft een opsomming van de ingestuurde kunstwerken door de diverse leden van club.
Bron: Erven P.J. Mulders

 


11e tentoonstelling “Beati” 1958

Een catalogus (1958), gemaakt in eigen beheer. Het boekje met een voorwoord van de voorzitter van de Personeelsvereniging van Werf Gusto. Het werd uitgegeven ter gelegenheid van de elfde tentoonstelling van de schildersclub “Beati”. De tentoonstelling vond plaats in de kantine van de werf. Het boekje geeft een opsomming van de ingestuurde kunstwerken door de diverse leden van club. Ook was de Bedrijfsschool Gusto aanwezig.
Bron: Erven P.J. Mulders


Enkele oude krantenartikelen

Dagblad en datum van uitgifte onbekend.

Dagblad en datum van uitgifte onbekend.

Stichting Erfgoed Werf Gusto 2019

Laatst bijgewerkt op: 6 oktober 2023

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf