Gusto 1905 – 1978

Leestijd: 2 minuten

In 1905 wordt de Werf Gusto aan de Nieuwe Waterweg gesticht en het bedrijf verhuisde van Slikkerveer en Utrecht naar Schiedam. De vestiging in Slikkerveer en Utrecht worden daarbij afgestoten. De werf specialiseerde zich met name in de bouw van baggermateriaal en elevateurs, maar er werden ook zeeschepen gebouwd. In 1907 waren er al 31 schepen van stapel gelopen waaronder verscheidene drijvende kranen. Het leverprogramma van 1927 vermeldt, elektrisch aangedreven bokken en draaiende drijvende kranen met een hijscapaciteit van 150 en 250 ton. In 1943 is er de oprichting van de Industriële Handels Combinatie (IHC). Een samenwerkingsverband van zes werven, die de opkomende concurrentie het hoofd willen bieden, door gezamenlijk in te ‘kopen’. 

Ook werden er door de combinatie veel innovaties gedaan en hun ervaring kwam goed van pas in de nu opkomende Offshore industrie. In het begin van de jaren ’50 werd de Single Point Mooring (SPM) ontwikkeld. De “Kraanvogel” en de “Lepelaar” voor de aanleg van de vernieuwde/verlengde pieren van IJmuiden werden begin zestiger jaren geleverd. De kranen waren geplaatst op een zogenaamde “Jack-Up”, een zelfheffend vaartuig of ponton, dit hefsysteem werd één van de specialiteiten van de firma.

In1961 volgt de introductie van het CALM buoy systeem waardoor het aan- en loskoppelen van onderwater olie-systemen makkelijker en veiliger gaat. Vanwege het grote succes van IHC en de continue groei leidt het in 1965 tot een volledige fusie tussen de partners en de IHC Holland NV, alleen Conrad-Stork haakte af omdat die in de tussentijd eigendom geworden was van de concurrerende VMF. IHC innoveert steeds verder en is succesvol in het patenteren van een aantal technologieën en concentreerde zich op twee hoofd-activiteiten, Scheepsbouw en Offshore systemen en creëert de Single Buoy Mooring of ook wel SBM.

Er is een splitsing in drie hoofd divisies:

  • Offshore inclusief Gusto en SBM,
  • Bagger met Smit, Verschure en Klop
  • en een nieuwe divisie voor de Mining & Transport Engineering activiteiten.

In 1977 wordt de eerste Floating Production Storage and Offloading system (FPSO of FSO) afgeleverd aan SHELL.

In 1978 wordt de Werf Gusto gesloten.


Stichting Erfgoed Werf Gusto (2017)

Laatst bijgewerkt op: 1 oktober 2017

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf