Co. 761 Humber River inhijsen sectie

Leestijd: 2 minuten

De Anglo-Dutch Dredging Company Ltd. in Londen, die als dochteronderneming van de Amsterdamse Ballast Bagger en Grond N.V. deel uitmaakt van de Ballast-Nedam groep, gaf in december 1968 opdracht aan I.H.C. Holland voor de bouw van een 10.000 m3 sleepzuiger. Dit schip, de Humber River, is op 12 november jl. bij Gusto Schiedam te water gelaten. De doopplechtigheid werd verricht door de echtgenote van de Britse Ambassadeur in ons land, Lady Tomkins. Onder professioneel klinkende muziek van de Gusto Harmonie en in een gordijn van regen werd de Humber River te water gelaten. Nadat de champagnefles tegen de boeg was stukgeslagen gleed het gevaarte statig de helling af. Na de tewaterlating ging men terug naar het hoofdkantoor. Daar werden de toespraken gehouden, en wel door Lady Tomkins en de heren R. P. J. Bomans, F. Smulders, W. C. den Hartog en Sir Edward Tomkins. Dankbaar aanvaardde de heer Smulders het geschenk in contanten van de heer Bomans, directeur van de opdrachtgever. Dit bedrag zal gestort worden in een sociaal fonds ten behoeve van het personeel.

Technische gegevens
Met de onlangs afgeleverde Vlaanderen XVIII verschilt de Humber River van de tot nu toe gebouwde sleepzuigers omdat het schip twee laadruimen heeft met daartussen een gecombineerde ma-chine- en pompkamer en — eveneens midscheeps — de dek-opbouw met de brug en de verblijven voor een bemanning van 48 koppen. Het 130,30 m lange en 22,50 m brede schip heeft een totale laadruiminhoud van 10.000 m3 en behoort daarmee tot de grootste sleepzuigers ter wereld. Met de twee zuigbuizen, elk met een diameter van maar liefst 1200 mm, kan tot op een maximum diepte van 30 m worden gebaggerd. In de twee laadruimen kan maximaal 14.500 ton worden geladen. Voor het vervoer van zo’n lading zou een trein met 261 vierassige zelflossers nodig zijn. In de machine-kamer staan twee 16 cilinder Werkspoor V-hoofdmotoren, elk van 8000 pk, die de schroeven en de baggerpompen aandrijven. Inclusief het hulpvermogen wordt op de Humber River een totaal motorvermogen geïnstalleerd van 19.000 pk.

De aandrijving van de twee verstelbare schroeven geschiedt via asleidingen onder het achterste laadruim en tandwielkasten in het achterschip. Aan de voorzijde is elke hoofdmotor gekoppeld aan een tandwielkast. Hierop aangesloten zijn de aandrijvingen voor de baggerpompen, de aandrijvingen voor de generatoren, alsmede de aandrijvingen van de pompen voor de watervoorziening van de spuiters op de sleepkoppen.

De beide laadruimen, die van boven gesloten zijn, zijn voorzien van cilindervormige kegelkleppen voor het lossen van de lading. Met lading kan de Humber River een snelheid van 15 knoop halen. De brug is voorzien van de modernste apparatuur voor de navigatie en het baggerbedrijf. In de beide brugvleugels bevinden zich de bedieningsstands voor de baggerinstallatie. De apparatuur omvat o.m., snelheidsmeters, concentratiemeters, produktiemeters, laadsnelheidsmeters en een lading-registratiemeter. De sleepkoplierautomaten zorgen er voor dat de sleepkoppen steeds met de juiste kracht over de zeebodem slepen.

De sleepzuiger is zo ontworpen, dat een vergaande automatisering kan worden doorgevoerd. Er wordt bijvoorbeeld een datalogger geïnstalleerd, die de verschillende grootheden, die het bagger-proces bepalen, registreert en wel zo, dat een computer ze kan verwerken.

De Humber River wordt gebouwd volgens de hoogste klasse van Bureau Veritas, en naar de eisen van de Nederlandse Scheepvaart Inspectie en die van de B.O.T.

Bron: I.H.C. Het Zeskant december 1970 

Laatst bijgewerkt op: 31 januari 2023

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf