Co. 747 ‘Hendrik Zanen’ 1969

Leestijd: 2 minuten

Terwijl Gusto’s Muziekvereniging het Wilhelmus speelde gleed gistermiddag op Werf Gusto de sleepzuiger “Hendrik Zanen” vlekkeloos en zeer snel van de helling de Nieuwe-Waterweg in. Het schip werd gedoopt door mevrouw F. G. van der Krol-Alarm, echtgenote van een der oud-directeuren van Zanen-Verstoep N.V., de opdrachtgeefster voor het schip. De nieuwe sleepzuiger van het type “IHC Stantrail 4000″ met een tot 5300 m3 vergroot laadruim en twee zuigbuizen, is vernoemd naar een van de vroegere directeuren van Zanen-Verstoep N.V.

Ir. A. Smulders, directeur van Gusto, dankte na afloop de doopster van het schip en overhandigde haar een “souvenirtje” aan deze dag; een zeer kostbare broche. Namens de opdrachtgeefster dankte de heer Van der Krol, die de naam van het schip “Hendrik Zanen”, voor hem heel belangrijk noemde. De heer Krol heeft de eerste tien jaar na de oorlog, samengewerkt met de heer Zanen. In die tijd is het bedrijf Zanen-Verstoep N.V. zeer snel uitgebreid dankzij zijn dynamiek. Het was ook de tijd, dat Zanen-Verstoep steeds meer in het ‘natte’ bedrijf ging en de eerste grote zuigers en baggermolens voor het bedrijf werden gebouwd. Materieel dat thans eigenlijk alweer tot de groep van het kleine materieel behoort.

Na het watersnood-jaar 1953 is er een stormachtige ontwikkeling geweest in het baggerbedrijf, waarbij de technische kennis van de IHC een betekenende rol heeft gespeeld. In de vijftien jaar daarna zijn een aantal zeer grote werktuigen met groot vermogen gebouwd. Het laatste voorbeeld van het succes van de IHC is thans de “Hendrik Zanen”, een van de meest moderne schepen op dit speciale gebied van dit moment.

Baggerdiepten tot 30 meter bereiken is voor moderne sleepzuigers geen probleem. Deze sleepzuiger kan zelfs baggeren tot op een diepte van 32 meter. De twee zuigbuizen zijn tijdens het baggeren aangesloten op twee baggerpompen in het voorschip. De pompen worden aangedreven door twee 9 cilinder Smit- Bolnes dieselmotoren van 1600 pk elk. Ook de beide voortstuwingsmotoren zijn van het fabricaat Smit- Bolnes. Zij ontwikkelen elk 2800 pk. De schroeven zijn geplaatst in straalbuizen, zodat extra trekkracht ontstaat tijdens het sleepzuigen. In totaal wordt op dit schip een vermogen geïnstalleerd van ruim 10.000 pk.

Het nieuwe schip wordt de eerste Nederlandse sleepzuiger met een certificaat voor het varen met een volledig geautomatiseerde machinekamer. Een “onbemande machinekamer”, eist een andere machinekamer-inrichting dan voorheen, vooral voor de bewaking, alarmering én bediening van hoofd- en hulpwerktuigen voor het automatisch inschakelen van reserve-hulpwerktuigen. De sleepzuiger wordt voorzien van alle moderne nautische apparatuur, alsmede van getransistoriseerde meetinstrumenten en hulpmiddelen voor het baggerproces.

Naamswijzigingen:
1987 – 2002: Rigelstar – Dragomar S.p.A.
2002 – 2005: Rigelstar – Koninklijke Boskalis Westminster NV.
Gesloopt in 2005

Laatst bijgewerkt op: 30 augustus 2023

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf