Co. 526 ‘Chun Toong’

Leestijd: 2 minuten

SCHIEDAM. — Omstreeks het middaguur is gisteren de sleephopperzuiger ‘Golden Seahorse’ gebouwd in opdracht van de ‘China National Machinery Import en Export Corporation in Peking, op het terrein van Werf Gusto te water gelaten. De boot, die een lengte van 101 meter heeft liep zeer vlot van stapel. De doopplechtigheid werd verricht door Mevrouw J.F. Schreiner-Bax, echtgenote van een der directeuren van ‘IHC Holland Werf de Klop’, in aanwezigheid van de Charge d’Affaires van de Volksrepubliek China te den Haag, de heer Li-En-Chiou. Als blijk van dank kreeg zij van de Zaakgelastigde een prachtige lap Chinese zijde.

De directeur van IHC Holland, mr. H. Smulders, memoreerde, dat in de loop van zestig jaar wel het een en ander veranderd is in de bouw van schepen. Hij dankte de heer Li-En-Chiou voor zijn aanwezigheid bij de plechtigheid en bracht zijn dank over aan Mevr. Schreiner-Bax, die het schip voortreffelijk van stapel heeft doen lopen.

De heer Li-En-Chiou verklaarde in zijn speech tot de vele genodigden, dat zijn land in de toekomst tot ‘nadere handelsbetrekkingen wil komen met Nederland’. Hij deelde mee, dat er binnenkort Chinese technici naar ons land komen om een kijkje te nemen bij de grote industrieën, met het doel de mogelijkheden te bespreken van leveranties aan Rood China.

Het schip is een zeewaardig baggervaartuig, dat al varend de te verzetten grond opzuigt via twee zuigbuizen, waaraan sleepkoppen zijn bevestigd. De opgezogen grond wordt in het laadruim (de hopper) gestort en kan daaruit naderhand weer worden gelost via kleppen in de bodem.

De hoofdafmetingen van deze bijzonder grote sleephopperzuiger zijn:

  • lengte tussen de loodlijnen 101,4 m.
  • Breedte op spanten 18 m.
  • holte 8,6 m.
  • diepgang (max) 7,42 m.
  • hopperinhoud 4000 m3
  • diameter van de twee zuigbuizen 900 mm.
  • Zuigdiepte onder de waterlijn 23 m.

Het schip zal worden voortgestuwd door twee Smit & Bolnes dieselmotoren, elk met een max. vermogen van 2.040 PK bij 275 omwentelingen per minuut. Twee baggerpompen van het bekende IHC type worden opgesteld in het voorschip. Zij worden aangedreven door elektromotoren van 1.050 PK. De sleephopperzuiger zal accommodatie bieden aan 55 man personeel.

Het stuurhuis wordt voorzien van moderne navigatiemiddelen, zoals gyro-compass, loud-hailer, radar, dieptestandaanwijzer voor de zuigbuis, echosounder, een elektrische log en een meter die aangeeft hoeveel lading is ingenomen. De hopper van ongeveer 4.000 m3 inhoud zal worden voorzien van 2×14 bodemkleppen. Twee baggerpompen van het beproefde IHC type worden in het voorschip opgesteld, zij zullen worden aangedreven door een elektromotor van 1.050 PK.

De volgende dekwerktuigen worden geïnstalleerd: twee elektrische ankerlieren van 5 ton trekkracht; vier zuigbuislieren, waarvan twee 2-trommellieren en 4 3-tons hijslieren. Er zal huisvesting zijn voor 55 man. Voor verwarming van de accommodatieruimte en de machinekamer wordt een aparte centrale verwarmingsinstallatie gemonteerd.

Bron: Rotterdams Dagblad / Algemeen Dagblad, 04/12/1965; p. 1/2Alle foto’s: Digitale Collectie St. Erfgoed Werf Gusto – Fotograaf:  J. Paardekam.

Laatst bijgewerkt op: 31 augustus 2023

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf