Co. 510 ‘Mascaret’ Snijkopzuiger (1965)

Leestijd: < 1 minuut

Stationaire D.D. Snijkopzuiger voor rekening van Ackermans & van Haaren. De Mascaret was in hoge mate geautomatiseerd. De installaties hadden een totaal vermogen van 7000 pk. De lengte van de ponton bedroeg 60 meter, de breedte 14 meter.

“De heer J. Ackermans, president-directeur van het Antwerpse baggerbedrijf Ackermans en Van Haaren, heeft tot de scheepstekenaars van de Slikkerveerse werf van Gusto gezegd: “Komen jullie deze zomer nu eens op onze kosten naar Antwerpen. Jullie tekenen maar en zien nooit iets van het resultaat,”

Deze opzienbarende uitnodiging, wel vererend voor een altijd op de achtergrond blijvende groep belangrijke werkers op een scheepswerf, deed de heer Ackermans ter gelegenheid van de tewaterlating van een zeer grote en sterke snijkopzuiger bestemd voor zijn bedrijf. De zuiger werd Mascaret (Springvloed) gedoopt, is 60 meter lang, 14 meter breed bij een holte van 4.40 meter. Het schip heeft geen eigen voortstuwing, maar is wel uitgerust met twee dieselmotoren van elk 2300 p.k. voor de aandrijving van twee zandpompen.


Bron: Algemeen Dagblad 1965


Alle foto’s Digitale Collectie St. Erfgoed Werf Gusto – Fotografie: Onbekend.

Laatst bijgewerkt op: 1 september 2023

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf